Dinie van der Plaats bij haar artquilt 'The rose', die nu in zalencentrum Kompas bij de Koepelkerk van Smilde hangt.
Dinie van der Plaats bij haar artquilt 'The rose', die nu in zalencentrum Kompas bij de Koepelkerk van Smilde hangt. Dinie van der Plaats

Kunstenares schenkt quilt aan Koepelkerk

Algemeen

SMILDE - Kunstenares Dinie van der Plaats uit Smilde heeft onlangs haar quilt ‘The rose’ geschonken aan het kerkbestuur van de Koepelkerk in Smilde. Ze heeft de quilt, die ze vervaardigde met bijna 2500 vierkantjes stof, samen met Henk Rusman opgehangen in zalencentrum Kompas dat bij de Koepelkerk hoort. 

Dankzij de schenking heeft de quilt een plek gekregen waar veel mensen van het kleed kunnen genieten. Van der Plaats en Rusman vonden dit een mooi gebaar ter bevestiging van hun intrede in de dorpsgemeenschap. Ze wonen sinds 2021 in Smilde en openden hier vorig jaar de Kunstruimte en Beeldentuin Smilde, met artquilts en beelden. 

Buiten de Kunstruimte zullen quilts van Dinie van der Plaats in mei ook te zien zijn tijdens het Feest van de Geest in de Koepelkerk. Dit feest is een landelijk opgezet evenement waarbij de boodschap van Pinksteren wordt uitgedragen in beeldende kunst en architectuur. Het thema van dit jaar is troost. Dinie van der Plaats: “Troost wordt je gegeven, van buitenaf komt het naar je toe. Om het te voelen moet je ervoor open staan. Dan raakt het je aan en kunnen jouw tranen stromen.”

De Koepelkerk is tijdens het Feest van de Geest geopend op Hemelvaartsdag (donderdag 9 mei) en vervolgens op zaterdag 11 mei, zondag 12 mei, zaterdag 18 mei, 1e Pinksterdag (zondag 19 mei) en 2e Pinksterdag (maandag 20 mei). De openingstijden zijn telkens van 13.00 tot 17.00 uur.