Kunstenares Marina Sulima, hier met een weckpot vol tomaten, houdt zich bezig met gefermenteerd voedsel.
Kunstenares Marina Sulima, hier met een weckpot vol tomaten, houdt zich bezig met gefermenteerd voedsel. Into Nature

Kennisavond over fermentatie van kunstpodium Into Nature in Drijber

Algemeen

DRIJBER - Fermentatie en gefermenteerd voedsel staan centraal tijdens een kennisavond van kunstpodium Into Nature, die op 18 april wordt gehouden in Drijber. Zuurkool en bier zijn voorbeelden van levensmiddelen die zonder fermentatie niet gemaakt kunnen worden. Bezoekers worden uitgenodigd om tijdens de kennisavond recepten uit te wisselen, gefermenteerd voedsel te proeven en kennis op te doen van gastsprekers.

Into Nature organiseert de bijeenkomst samen met kunstenares Marina Sulima, die in 1996 werd geboren in Moldavië en tegenwoordig in Groningen woont en werkt. Zij onderzoekt verschillende fermentatieprocessen voor haar project voor Into Nature. Dit kunstpodium verbindt beeldende kunst aan bijzondere kenmerken van het Drentse landschap en aan actuele maatschappelijke en ecologische vraagstukken. 

Marina Sulima interesseert zich voor alle vormen van fermentatie, van zuurkool tot aan één van de grootste fermentatie projecten in Drenthe: de VAM-berg in Wijster. Tijdens de kennisavond licht de kunstenares haar artistieke werk toe en toont ze een fragment uit één van haar recente films. Sulima heeft een voorliefde voor alledaagse objecten en hun relatie met ons huidige tijdperk, dat gekenmerkt wordt door mondiale voedselsystemen en veranderende ecologische omstandigheden. Ze maakt daarover films en installaties met verschillende objecten. Sulima doet een beroep op bezoekers van de kennisavond om aan haar door te geven als er thuis oude potten met gefermenteerd voedsel staan. Zij zou deze graag voor haar project fotograferen.

Tijdens de bijeenkomst spreekt ook Marloes van Dijk. Zij is kunstenaar, biologische boer in opleiding en oprichter van het Woeker Collectief, een eco-sociaal verband dat verschillende mogelijkheden van samenleven onderzoekt. Van Dijk houdt een lezing over landbouw, fermentatie en compost.

De kennisavond over fermentatie wordt gehouden in Dorpshuis ‘t Kaampie aan de Nijenkamp 1 in Drijber. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. De entree is gratis. Meer informatie is te vinden op www.intonature.net.