Het Oranjeconcert op Koningsdag van het Christelijk Mannenkoor Beilen was een groot succes.
Het Oranjeconcert op Koningsdag van het Christelijk Mannenkoor Beilen was een groot succes. Eigen foto

Oranjeconcert van Christelijk Mannenkoor Beilen groot succes

Algemeen

BEILEN - Het Christelijk Mannenkoor Beilen kijkt terug op een zeer geslaagd Oranjeconcert, dat op Koningsdag in een volle Stefanuskerk in Beilen werd gegeven. Ruim voor aanvangstijd stonden de vele bezoekers al te wachten om binnengelaten te worden. Het concert, dat werd gegeven met plaatselijke musici en solisten, was georganiseerd ter ere van het 55-jarig jubileum van het koor.

Het publiek zong enthousiast mee met de oude en nieuwe liederen, die allemaal pasten bij de thema’s Koningsdag en Bevrijding. Bij het herkennen van de teksten en melodieën pinkten sommigen een traantje weg. Met name bij de samenzang van bekende vaderlandse liederen kwam de muzikale begeleiding van organist Aaldert Oosterhuis helemaal tot zijn recht. Oosterhuis is eveneens bekend als verslaggever van RTV Drenthe. 

De harten van de toehoorders werden verder geraakt door het prachtige spel van dwarsfluitisten Esther Schreurs en Wiljan Smit. De warme baritonstem van gepensioneerd vrachtwagenchauffeur Wiert Drenth klonk als een klok in de fantastische akoestiek van de Stefanuskerk. De bariton bleek een ware aanvulling op de zang van de koorleden.

Als enige niet-Beilenaar zorgde Ronald IJmker op de vleugel voor een perfecte muzikale begeleiding van de koorstukken en solistische werken van de fluitisten en de bariton. IJmker is één van de vaste begeleiders van het Christelijk Mannenkoor Beilen, dat tijdens het Oranjeconcert duidelijk liet merken dat niet alleen christelijke liederen tot het repertoire behoren. Het mannenkoor is ook goed in staat om een geheel ander, profaan programma te brengen. 

De leiding van het Oranjeconcert was in de vertrouwde handen van dirigent Harold Kooy. Dit optreden was tevens zijn afscheid. De nieuwe koordirigent is Arnold Jonker uit Groningen, die al de leiding heeft over het Noord-Nederlands Opera en Operettekoor en een dames- en shantykoor. Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking in de Stefanuskerk in Beilen zal het mannenkoor voor het eerst onder zijn leiding te horen zijn.

Het Christelijk Mannenkoor Beilen ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet en biedt geïnteresseerde mannen weer de mogelijkheid om lid te worden. Iedere donderdagavond zijn zij vanaf 19.30 uur welkom tijdens de repetitie in de Karspelhof aan de Hofstraat 19 in Beilen.