In de Drentse natuur wordt steeds vaker zwerfafval aangetroffen.
In de Drentse natuur wordt steeds vaker zwerfafval aangetroffen.

'Houd de Drentse natuur mooi voor mens, plant en dier'

Algemeen

DRENTHE - 'Houd de Drentse natuur mooi voor mens, plant en dier'. Deze oproep doen de provincie Drenthe en de natuurorganisaties in deze regio, omdat verwacht wordt dat velen de komende tijd de natuur in zullen trekken.

Gedeputeerde Henk Jumelet: ,,Nu iedereen meer aan huis gebonden is, worden de prachtige gebieden in onze provincie door velen ontdekt. In onze natuurgebieden is genoeg ruimte voor mensen die willen ontspannen en genieten van de natuur. Over het algemeen houden bezoekers zich goed aan de bestaande spelregels en de richtlijnen van het RIVM. Helaas zijn er ook situaties waaruit anders blijkt. Daar vragen we nu aandacht voor. Toezichthouders in deze gebieden treffen steeds vaker zwerfafval, loslopende honden, geluidsoverlast en schade aan kwetsbare natuur aan.” 

Hoofd team Natuur en Landschap, Uko Vegter, van Het Drentse Landschap: “Laten we er met zijn allen voor zorgen dat we samen van onze prachtige natuur kunnen blijven genieten. Daar horen een paar spelregels bij.” 

Natuurgebieden zijn open tussen zonsopgang en zonsondergang. Vermijd drukte en geef 1,5 meter ruimte  aan tegemoetkomende of passerende recreanten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Geef elkaar de ruimte, maar blijf wel op de paden. Zorg ervoor dat er geen afval achterblijft in de natuur en houd de hond aan de lijn. 

 Bert Hummelen, provinciehoofd Staatsbosbeheer in Drenthe: ,,We willen graag een goede gastheer zijn en het helpt als bezoekers zich gedragen als een goede gast. We zien dat een aantal populaire plekken veel recreanten trekken. Maar er valt in Drenthe nog zoveel meer moois te beleven. Zoek dus eens een minder bekend gebied op, of ga eens op een ander tijdstip. Op roeg.tv of drenthe.nl staan genoeg tips!”

Naast ruimte geven aan elkaar is het ook belangrijk om in deze periode extra rekening te houden met de natuur. Boswachter Hans Krol van Natuurmonumenten komt veel buiten in het Dwingelderveld. Hij ziet dat het broedseizoen nog volop bezig is. ,,Veel vogels zitten nog op eieren of hebben kleine jongen. Zeker de op de grond broedende soorten zoals Nachtzwaluw of Veldleeuwerik zijn extra kwetsbaar. Ik vind het prachtig als ik anderen zie genieten van de natuur. Mensen zijn van harte welkom, maar ik wil iedereen wel oproepen om op de paden te blijven en honden aan de lijn te houden. Alleen dan kunnen we ook in de toekomst blijven genieten van deze prachtige natuur.”

Actuele informatie
De natuurgebieden in Drenthe worden beheerd door Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Drentse Landschap. Bezoekers wordt aangeraden altijd even te kijken op de informatieborden bij de ingang van de gebieden. De meest actuele informatie staat op de websites van de natuur- en recreatiebeheerders. De regels kunnen per dag aangepast worden.