Jans Lubberts (links) en voorzitter Albert Kuper van de Historische Vereniging Westerbork bij de officiële overdracht van de stukken.
Jans Lubberts (links) en voorzitter Albert Kuper van de Historische Vereniging Westerbork bij de officiële overdracht van de stukken.

‘Fantastische gift’ voor Historische Vereniging Westerbork

Algemeen

WESTERBORK - De Historische Vereniging Westerbork heeft ruim 10.000 dia’s en vele fotoboeken gekregen uit de persoonlijke collectie van Jans Lubberts uit Westerbork. De vereniging spreekt van ‘een fantastische gift’.

De inmiddels hoogbejaarde, bevlogen amateurfotograaf heeft zijn leven lang zoveel mogelijk belangrijke momenten in Westerbork en omgeving vastgelegd. Mede vanwege de persoonlijke contacten tussen voorzitter Albert Kuper van de Historische Vereniging Westerbork en Jans Lubberts heeft hij zijn enorme archief aan de vereniging overgedragen.

,,Wij zijn daar ongelofelijk blij mee”, zegt voorzitter Albert Kuper. ,,Als er in Westerbork maar iets van betekenis gebeurde, was Jans er bij om er foto’s en dia’s van te maken. Van muziekuitvoeringen, de opening van het zwembad, belangrijke sportwedstrijden of koninklijk bezoek, Jans heeft de foto’s. Het is heel belangrijk historisch materiaal en geeft een prachtig beeld van meer dan een halve eeuw Westerbork.”

Na veel wikken en wegen heeft Jans Lubberts afstand gedaan van zijn levenswerk. Hij moest kleiner gaan wonen en had geen plaats meer voor zijn collectie. Inmiddels is het materiaal gedigitaliseerd. ,,Het is een prachtige aanwinst voor onze vereniging. Langs deze weg bedank ik de familie Lubberts zeer hartelijk voor dit materiaal. Het is een groot historisch document”, aldus Albert Kuper.

De Historische Vereniging kan vanwege corona geen oktoberlezing houden. ,,Maar de fantastische gift maakt veel goed. De spullen worden verantwoord opgeslagen in ons archief in de bibliotheek. We denken eraan om vitrinekasten te plaatsen en exposities te houden. Ook worden de foto’s op onze website geplaatst, zodat ze voor iedereen te bewonderen zijn.”