Staatsbosbeheer bezig met 'chopperen' op het Dwingelderveld (foto A. Henckel).
Staatsbosbeheer bezig met 'chopperen' op het Dwingelderveld (foto A. Henckel).

Staatsbosbeheer werkt aan herstel Dwingelderveld

Algemeen

MIDDEN-DRENTHE - Staatsbosbeheer is begonnen met werkzaamheden in het Dwingelderveld. Ze moeten het waterpeil in het gebied op orde brengen en de heidegroei stimuleren. 

Het Dwingelderveld omvat het grootste natte heidegebied van West-Europa met vele vennen en veentjes. Sinds 1991 heeft het de officiële status van nationaal park. Naast natuurgerichte recreatie, wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en educatie is behoud en ontwikkeling van natuurwaarden één van de doelstellingen van een nationaal park. De werkzaamheden hebben hiermee te maken.

Er is gestart is met het diep maaien (chopperen) van vergraste stukken heide. Dit gaat om een aantal stukken op de Kraloërheide, Nuilerbos en het Westerveen. Met behulp van een klepelmaaier wordt de bovenste vegetatielaag, die voornamelijk uit humus en pijpenstro bestaat, verwijderd. Het materiaal wordt meteen in een in afgesloten kar geblazen en naar een opslag gebracht. Daarna wordt het materiaal naar Overijssel vervoerd. Daar wordt het gebruikt voor natuurherstel door het over bepaalde gronden uit te strooien. Het strooisel wordt dus nuttig gebruikt. Vervolgens worden de gemaaide stukken voorzien van een laagje kalk (steenmeel). Door een te hoge stikstofdepositie verzuren heidebodems te sterk en hebben planten moeite om te kiemen of te groeien. Door met steenmeel te bekalken, wordt er over een langere periode kalk aan de bodem afgegeven waardoor kiemende planten meer kans hebben om te overleven.

Naast chopperen wordt er op een zestal plekken geplagd. Hier wordt de humuslaag tot de minerale ondergrond weggehaald en ook deze stukken worden bekalkt. Verder zijn er een aantal stukken die alleen maar worden bekalkt.

Op een voormalige akker zal 20 centimeter worden afgegraven. In deze laag zitten nog teveel voedingstoffen. Door het afgraven kan zich hier heischraal grasland ontwikkelen. Heischrale graslanden zijn zeldzaam in Nederland. In de loop der jaren zijn er veel van dit soort terreinen verloren gegaan. In het Dwingelderveld bestaat de mogelijkheid om dit bijzondere grasland te herstellen.

In het noordelijk bosdeel van het Dwingelderveld zal in 2021 begonnen worden met het dempen van sloten. Eerst zullen langs deze sloten werkstroken worden gemaakt. Het hout dat hierbij vrijkomt zal worden versnipperd en tijdelijk in depot worden gezet en daarna afgevoerd. De reden voor het dempen van deze sloten is herstel van een natuurlijker grondwaterstand. Deze sloten zijn omstreeks 1925 gegraven om een lager gelegen nat heide- en veengebied te ontwateren om bos aan te leggen. De werkzaamheden zijn het vervolg van herstel van een natuurlijker grondwaterstand in het bos, waar Staatsbosbeheer in 2003 mee is begonnen.

Tijdens de werkzaamheden zal op bepaalde plekken overlast op wandel-, fiets- en ruiterpaden ontstaan. Hiervoor zullen omleidingsroutes worden aangegeven. De parkeerplaats aan de Lheebroekerstraat - Smalbroek is tijdelijk afgesloten. Er wordt niet gewerkt op zaterdag en zon- en feestdagen.