Ben Boers, Jan Hiddink en Annemieke van der Neut-Hasselbach (vanaf links) bij de laatste schatting van het Paardenfonds Elp-Zuidveld.
Ben Boers, Jan Hiddink en Annemieke van der Neut-Hasselbach (vanaf links) bij de laatste schatting van het Paardenfonds Elp-Zuidveld.

Historische Vereniging mist Wereldwinkel Westerbork

Algemeen

WESTERBORK - De Historische Vereniging Westerbork wijdt in het decembernummer van haar tijdschrift ‘Fragmenten’ speciale aandacht aan de Wereldwinkel in deze plaats. Het verdwijnen van deze winkel vormt volgens de redactie een groot gemis.

,,Westerborkers, vooral de kinderen, missen een blik op de wereld door het vertrek van de plaatselijke Wereldwinkel”, stelt redacteur Ben Boers in het tijdschrift. De plaatselijke Wereldwinkel ging na 25 jaar ter ziele. Boers noemt dat spijtig: ,,Jammer dat de levensvatbaarheid in Westerbork maar van betrekkelijk korte duur was. De sympathieke doelstellingen van een Wereldwinkel zouden een langer leven in onze gemeenschap stellig gerechtvaardigd hebben.” Boers noemt met name de jaarlijkse Boekenbeurs, de sponsorloop en de educatie van de jeugd. ,,Op school werd er door de leerkrachten over de Wereldwinkel gesproken en de kinderen maakten een etalage. Dat was heel goed voor hun wereldoriëntatie.” De helft van de opbrengst van de Boekenbeurs ging naar goede doelen over de hele wereld. ,,Wat zou het mooi zijn als een soortgelijk initiatief in Westerbork weer wordt opgepakt”, zegt Boers.

In Fragmenten wordt verder aandacht besteed aan het Paardenfonds Elp-Zuidveld. Dit fonds is op 3 september opgeheven en daarmee komt een eind aan een rijke historie. Het paardenfonds werd opgericht door boeren in de tijd dat goede werkpaarden voor elke boer van grote betekenis waren. Over de exacte oprichtingsdatum zijn geen gegevens gevonden, maar de echte leeftijd zal niet ver van een eeuw verwijderd zijn. Over functie en werking van het fonds is een uitgebreid artikel gemaakt.

Verder staat in het blad het gedicht ‘Kerstmis 1948’ van W. Vroom uit Zwiggelte. Het geeft aan dat er ook in de naoorlogse jaren al een zekere, voor velen onverklaarbare rivaliteit bestond tussen jongeren uit verschillende dorpen. 

Ook is er aandacht voor ‘75 jaar geleden’ met dit keer opvallende oude reclames en bijzondere ruiladvertenties. In de rubriek ‘Vroeger en nu’ wordt de blik gericht op een zeer markante boerderij met een heftige geschiedenis in Garminge.

Het tijdschrift Fragmenten verschijnt vier keer per jaar en is voor leden gratis. Niet-leden kunnen een exemplaar kopen bij de Bruna in Westerbork. Het nieuwste nummer is vanaf half december verkrijgbaar.