Afbeelding

Officieel overzicht van Drentse werkwoorden

Algemeen

BEILEN - Huus van de Taol heeft een overzicht van Drentse werkwoorden in de officiële spelling gepubliceerd. Het naslagwerk, te vinden op de website, is bedoeld voor iedereen die in het Drents wil schrijven. 

Al sinds 1987 heeft het Drents een officiële spelling, maar een overzicht voor alle varianten van de ongeveer 175 werkwoorden bestond nog niet. Dankzij het naslagwerk op www.huusvandetaol.nl kunnen schrijvers nu gemakkelijk de vervoeging van het werkwoord in de juiste spelling achterhalen. 

,,Het is een document waarvoor we een groep vrijwilligers heel dankbaar voor zijn’’, vertelt streektaalfunctionaris Arja Olthof. ,,Zij hebben in de laatste anderhalf jaar veel werk verzet door zelf vervoegingen aan te leveren en met taalvaste sprekers om de tafel te gaan om tot dit uitgebreide overzicht te komen.’’ Olthof hoopt dat het naslagwerk in beweging blijft: ,,Het is belangrijk dat de taal vastgelegd wordt, maar nóg belangrijker om een document als dit te laten groeien met vervoegingen die nu nog niet opgenomen zijn. Wie opmerkingen of aanvullingen op de werkwoorden heeft, kan die ook kwijt via de website.’’