Grote grazers in de Drentse natuur (foto: Het Drentse Lanschap/Marius Visser).
Grote grazers in de Drentse natuur (foto: Het Drentse Lanschap/Marius Visser).

Drentse Landschap gaat vleesactie anders opzetten

Algemeen

MIDDEN-DRENTHE - Het Drentse Landschap gaat de jaarlijkse vleesactie voortaan anders organiseren. Men gaat hiervoor in zee met drie slagerijen.

Sinds de jaren negentig biedt Het Drentse Landschap via de jaarlijkse vleesactie beschermers de mogelijkheid vlees te kopen. De actie is succesvol, maar de natuurorganisatie heeft na een evaluatie besloten de zaak anders aan te pakken als het gaat om de verkoop van het vlees.

Het Drentse Landschap laat een deel van haar terreinen begrazen door schapen en runderen. Dat betekent dat er Drentse en Schoonebeker heideschapen rondlopen en ook Limousin-runderen en Schotse hooglanders. De runderen en schapen houden de terreinen open en door gras en opslag weg te vreten, zorgen ze ervoor dat de heide en graslandvegetaties open, gevarieerd en soortenrijk blijven.

Drie boerderijen

In de winter staan de runderen op stal in een van de drie boerderijen van de stichting. De schapen verblijven in de schaapskooien van het Hijkerveld en het Doldersummerveld. Doordat vanuit de aanwas van schapen en runderen er op zeker moment dieren overblijven, biedt men het vlees van deze dieren te koop aan. Omdat de grazers in vrijheid hebben kunnen rondzwerven en grazen, behoort het vlees tot het meest duurzame en meest smakelijke dat er te vinden is.

Het Drentse Landschap heeft vorig jaar in de vorm van een afstudeeropdracht vanuit de Hanzehogeschool laten onderzoeken welke ervaringen en verbeterpunten er zijn ten aanzien van de verkoop van het vlees. Op grond van de uitkomsten van dit onderzoek en eigen evaluatie heeft men besloten de samenwerking met het bedrijf ABZ in Anloo te beëindigen. Door met drie partners samen te werken, komt er meer spreiding over de provincie en is het vlees vaker en dichterbij af te halen. Verder kunnen beschermers, maar ook andere geïnteresseerden, het vlees van Het Drentse Landschap verspreid over het jaar en in gewenste pakketgroottes en samenstellingen kopen. De nieuwe partners zijn BoerenBeef van De Hooge Stoep in Nieuw-Balinge, Lantinga Slagerij & Vershuis in Meppel en Zorg & Natuur in Assen.