Afbeelding

Nederland blijft tot tenminste 9 februari in lockdown

Algemeen

DEN HAAG - Nederland blijft tot tenminste 9 februari in lockdown. Alle beperkingen blijven onverminderd van kracht. Dat is zojuist bekend gemaakt tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

De corona-besmettingscijfers vertonen een lichte daling, maar zijn nog steeds veel te hoog. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland tenminste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Daarbij speelt ook de aanwezigheid van de zogenaamde Britse variant van het coronavirus een grote rol. Deze mutatie is veel besmettelijker dan het ‘oude’ coronavirus. Als het Britse corona stevig voet op Nederlandse bodem krijgt, dan wordt rekening gehouden met het in snel tempo oplopen van het aantal besmettingen. In dat geval kan de zorg hopeloos overbelast raken. Dat is ook de reden dat het kabinet nog studeert op aanvullende maatregelen, zoals het instellen van een avondklok. Komend weekend komt daarover waarschijnlijk meer duidelijkheid.

Ondanks de zorgen over de Britse variant van het coronavirus is er ook een helder lichtpunt: een goed werkend vaccin. De eerste Nederlanders zijn inmiddels ingeënt en daarmee gloort licht aan het eind van de tunnel. Dat neemt niet weg dat de situatie nog steeds zeer ernstig is, want het tempo waarin bescherming kan worden geboden door vaccinatie staat niet in verhouding tot het tempo waarmee het virus greep op de samenleving kan krijgen bij oplopende besmettingscijfers. De boodschap tijdens de persconferentie was dan ook vooral dat Nederland moet volhouden en de maatregelen stipt moet blijven volgen. Pas als het overgrote deel van Nederland gevaccineerd is, kunnen de basisregels losgelaten worden. Het is de bedoeling dat voor de herfst iedereen in Nederland die dat wil, gevaccineerd is.

Het kabinet adviseert iedereen ook voor de komende tijd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Wie mensen thuis uitnodigt, wordt geadviseerd niet meer dan twee mensen per dag te ontvangen. De oproep om thuis te blijven betekent ook dat iedereen in principe thuis werkt. Wie naar buiten gaat, mag met maximaal twee mensen samen zijn. Grotere groepen zijn alleen toegestaan als het om leden van éénzelfde huishouden gaat.

Het verlengen van deze lockdown heeft grote weerslag op de maatschappij en economie. Het kabinet spant zich tot het uiterste in om ondernemers en werkenden hier doorheen te slepen. De ministers Wiebes, Koolmees en Hoekstra werken aan aanvullingen op het steun- en herstelpakket en zullen hier binnenkort nadere mededelingen over doen.

Overzicht van maatregelen

- Blijf thuis. Ga alleen naar buiten om boodschappen te doen, een frisse neus te halen, de hond uit te laten, om te werken als dat niet thuis kan of om essentiële mantelzorg te verlenen.

- Ontvang thuis alleen gasten als dat noodzakelijk is. Wie toch mensen thuis uitnodigt, wordt zeer dringend geadviseerd niet meer dan twee personen van 13 jaar of ouder te ontvangen.

- Werk thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen. Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen.

- Een aantal locaties zijn gesloten:
Winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen).
Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen. Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan.
Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc.
Dierenparken, pretparken, etc.
Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc.
Restaurants en cafés. Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.

- Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.

- Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen.

- Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot medio maart.

- Onderwijsinstellingen bieden voornamelijk onderwijs op afstand tot ten minste 8 februari. In het voortgezet onderwijs kunnen praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten. De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten.
Er volgt nog een OMT-advies over de effecten van de Britse variant van het coronavirus op kinderen. Aan de hand daarvan beslist het kabinet of en wanneer het primair onderwijs en de kinderopvang open kan.
Voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, is er noodopvang op de basisschool of de kinderopvang en buitenschoolse opvang. De oproep is alleen gebruik van te maken van de noodopvang als er geen andere oplossing mogelijk is.