Afbeelding

Avondklok in strijd tegen corona

Algemeen

DEN HAAG - Er wordt een avondklok ingesteld in de strijd tegen corona. Zodra de Tweede Kamer goedkeuring geeft, zal het verboden zijn om tussen 20.30 en 4.30 uur op straat te zijn.

Invoering van een avondklok is de meest opvallende, maar niet de enige verscherping van de lockdown die vanmiddag door minister-president Mark Rutte is aangekondigd. Aanleiding zijn de grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus, die zeer besmettelijk is. Zonder tijdig ingrijpen dreigt de zorg dan ook volledig te ontsporen. 

Behalve voor een avondklok kiest het kabinet ook voor aanpassing van het bezoekadvies. Met onmiddellijke ingang wordt aangeraden maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag te ontvangen. Ook wordt er een vliegverbod ingesteld vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle Zuid-Amerikaanse landen. 

Avondklok

Zodra de Tweede Kamer toestemming geeft, is het verboden om tussen 20.30 uur en 4.30 uur ’s ochtends buiten te zijn. Met de avondklok wil het kabinet het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegengaan en daarmee besmettingen afremmen. Naar buiten gaan is uitsluitend toegestaan in het geval van een calamiteit, dus als men zelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft. Alleen de hond uitlaten, mag nog wel. Ook wie voor z’n werk buiten moet zijn, heeft hiervoor toestemming. Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als iemand voor z’n werk naar buiten gaat, moet een werkgeversverklaring getoond kunnen worden. In sommige gevallen is een formulier niet nodig.

Vliegverboden

Het kabinet treft extra maatregelen om de import van nieuwe varianten van het virus via reizigers tegen te gaan en het aantal reisbewegingen verder te beperken. Voor het Verenigd Koninkrijk geldt een vliegverbod en een aanmeerverbod voor veerboten. Het verbod gaat ook gelden voor vluchten uit Zuid-Afrika, Kaapverdië en alle Zuid-Amerikaanse landen. Dit vliegverbod geldt voorlopig maximaal een maand of totdat er een wettelijke regeling voor verplichte quarantaine voor reizigers is. 

Alle reizigers uit hoogrisicogebieden die per vliegtuig, schip of openbaar vervoer naar Nederland komen, moeten een vlak voor vertrek naar Nederland afgenomen negatieve sneltest kunnen tonen. Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor vertrek moet zijn afgenomen. Bovendien moeten zij 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine. 

Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod. Het kabinet heeft besloten de lijst met uitzonderingen op dit verbod in te korten. Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en onderzoekers Nederland niet meer mogen inreizen. De uitzondering geldt nog wel voor medisch personeel, topsporters, journalisten, diplomaten en langeafstandsgeliefden.   

Deze maatregelen gaan in op zaterdag 23 januari om middernacht. 

Uitvaarten

Op basis van advies van het OMT past het kabinet de regels voor het maximaal aantal aanwezige personen bij een uitvaart aan. Vanaf maandag 25 januari mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart.

Fieldlabs

Het kabinet heeft bovendien ingestemd met de organisatie van fieldlabs. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en twee concerten wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Zodat we zicht krijgen op mogelijkheden om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst.