Mark de Jager (eigen foto)
Mark de Jager (eigen foto)

Dwingeloo krijgt weer een dominee

Algemeen

DWINGELOO - DE Brug-Es Kerk in Dwingeloo verwelkomt zondag een nieuwe predikant. Proponent Mark de Jager wordt dan feestelijk bevestigd.

Het predikantschap van de gemeente van de Brug-Es Kerk is twee jaar vacant geweest. Dominee Jan Kooistra ging in januari 2019 met emeritaat. De beroepingscommissie had het door de corona-uitbraak niet gemakkelijk om een nieuwe predikant te vinden.

Voor de coronatijd was Mark de Jager voorganger tijdens een jeugddienst in Dwingeloo. Deze dienst werd door veel gemeenteleden van jong tot oud gewaardeerd. De jonge voorganger was echter nog niet klaar met zijn studie, maar dat probleem is nu opgelost.

De Jager timmerde de afgelopen tijd behoorlijk aan de weg. Hij werd verkozen tot Jonge Theoloog des Vaderlands en hij was regelmatig te zien in verschillende tv-programma’s. Ook de kranten wisten hem te vinden, waardoor hij de kans kreeg om op zijn eigen praktische, duidelijke en begrijpelijke manier te vertellen over zijn geloof en zijn drijfveren om predikant te willen worden.

Toen De Jager vorig jaar nog een keer als voorganger in de Brug-Es Kerk een dienst leidde, bleek opnieuw dat er van beide kanten een warme klik was. De predikant voelt zich thuis in deze gemeente. De omgeving was hem al bekend, omdat zijn vrouw Julia in Beilen opgroeide. De gemeente wilde hem graag beroepen en kreeg een volmondig ‘ja’.

Zondag zijn er twee diensten in de Brug-Es Kerk. Om 10.00 uur begint de bevestigingsdienst. In deze dienst wordt Mark de Jager door dominee Cees Hoek uit Bedum bevestigd als predikant. Vanwege alle coronamaatregelen zullen er maar weinig mensen in de kerk aanwezig kunnen zijn. De dienst is online te volgen via brugeskerk.nl/kerk-tv/.

’s Middags om 15.00 uur begint de intrededienst. Het is dan de eerste keer dat De Jager als ‘echte dominee’ voorgaat. In beide diensten staat Handelingen 17 centraal en ook de middagdienst is via kerk-tv te volgens of later via het archief te bekijken en te beluisteren.

Mark de Jager is een jonge dominee met veel kennis van social media. Dit zal hij dan ook volop inzetten om, waar dat mogelijk is, met de gemeenteleden kennis te maken in deze tijd van beperkingen door de coronamaatregelen. Hij doet dat samen met ijn vrouw Julia en zoontje Nathaniël.