Afbeelding

Drentse scoutingclubs zien ledental groeien

Algemeen

MIDDEN-DRENTHE - Scouting is ondanks de lockdown nog steeds erg populair in de provincie Drenthe. Het aantal jeugdleden is vorig jaar met 7,95 procent gestegen. Scouting Nederland is hier blij mee.

Ook voor Scouting was 2020 geen makkelijk jaar. Na een eerste lockdown in maart, waarbij de fysieke bijeenkomsten niet door konden gaan, ligt scouting sinds december wederom stil. Dit leidt uiteraard tot grote teleurstelling, maar ook begrip onder de leden. 

Voorzitter Jaap Boot van Scouting Nederland: ,,Scouts gaan niet bij de pakken neerzitten en er ontstaan al snel vele initiatieven van groepen om online activiteiten aan hun leden én niet-leden te bieden.” 

Online bijeenkomsten

De wekelijkse online bijeenkomsten in het voorjaar en nu werden niet alleen opengesteld voor scouts, maar juist ook voor niet-scouts die graag een keer iets anders wilden doen dan schoolwerk. Zo maakten zij op een laagdrempelige manier kennis met scouting. Veel van deze vriendjes en vriendinnetjes van leden zijn hierna blijven hangen. 

Toen de fysieke bijeenkomsten rond de zomer weer opgestart konden worden, werden bijeenkomsten ook vaak opengesteld voor alle kinderen. Dit werkte goed: ouders willen hun kinderen weer naar buiten hebben, achter de schermpjes vandaan. Scouting biedt kinderen naast het buiten bewegen, unieke social skills waar ze hun leven lang plezier van hebben: samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid zijn daar belangrijke voorbeelden van. 

Beweging en frisse lucht

Scouting Nederland hoopt dat er spoedig weer buitenactiviteiten kunnen worden georganiseerd.  ,,Het voelt ergens gek dat alle kinderen wel gewoon buiten mogen sporten in teamverband, maar scouting op dit moment niet door mag gaan. We proberen er het beste van te maken, maar het blijft lastig om uit te leggen aan onze jeugdleden. Ze missen nu niet alleen beweging en frisse lucht, maar ook hun sociale contacten en uitdaging die we bieden in de activiteiten”, aldus Boot.