De vorige Harry de Vroome Penning werd in 2018 gewonnen door de Stichting Drents Heideschaap voor de nieuwbouw van de schaapskooi in Ruinen.
De vorige Harry de Vroome Penning werd in 2018 gewonnen door de Stichting Drents Heideschaap voor de nieuwbouw van de schaapskooi in Ruinen.

Het Drentse Landschap zoekt kandidaten voor Harry de Vroome Penning

Algemeen

DRENTHE - Het Drentse Landschap is weer op zoek naar  kandidaten voor Harry de Vroome Penning. Tot 14 mei kunnen weer projecten en initiatieven worden voorgedragen voor deze prijs.

De Harry de Vroome Penning wordt tweejaarlijks uitgereikt aan inspirerende projecten of initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van het landschap in Drenthe. Daarbij gaat het met name om een duurzame kwaliteitsverbetering van het landschap. Dit kan gaan om landschappelijk goed ingepaste projecten, gebouwen of infrastructuur.

In verband met de coronamaatregelen heeft de werkgroep van de Harry de Vroome Penning de geplande uitreiking van de tweejaarlijkse prijs in 2020 afgelast en verplaatst naar 2021. Inzendingen die zijn ingediend voor 2020 zullen meegenomen worden in de beoordeling van dit jaar. Nieuwe inzendingen zijn echter welkom.

Harry de Vroome werkte als consulent landschapsbouw bij Staatsbosbeheer in Drenthe. Zijn hele leven stond in het teken van de natuur en het landschap. Ondanks dat het landschap aan allerlei veranderingen onderhevig was, wist Harry de Vroome met zijn inrichtingsontwerpen de schoonheid van Drenthe te behouden. In het Drentsche Aa gebied bijvoorbeeld heeft hij weten te voorkomen dat er rigoureuze ingrepen zouden plaatsvinden. 

De Harry de Vroome Penning wordt door stichting Het Drentse Landschap uitgereikt op advies van de Werkgroep Harry de Vroome. Hierin zitten vertegenwoordigers van DAAD architecten, Stichting Het Drentse Landschap, Landschapsbeheer Drenthe, Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederatie Drenthe en Staatsbosbeheer. Ook landschapsarchitect Frans Beune en kunstenaar Siemen Dijkstra maken deel uit van de werkgroep.

Op de website www.drentslandschap.nl/harry-de-vroome is meer informatie te vinden over de criteria waaraan de inzendingen moeten voldoen. Hier is ook een formulier te downloaden dat gebruikt moet worden voor het aandragen van de projecten of initiatieven. Naast de erepenning is er een aanmoedigingsprijs als beloning voor een jong, inspirerend en vernieuwend initiatief. De vorige Harry de Vroome Penning werd in 2018 gewonnen door de Stichting Drents Heideschaap voor de nieuwbouw van de schaapskooi in Ruinen.