Afbeelding

GroenLinks Drenthe wil geen kernenergie

Algemeen

MIDDEN-DRENTHE - GroenLinks Drenthe heeft zich uitgesproken tegen de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland. Onlangs is een resolutie hierover aangenomen tijdens de provinciale ledenvergadering.

De bouw van nieuwe kerncentrales wordt door meerdere politiek partijen gezien als effectief middel om de uitstoot van Co2 terug te dringen en de klimaatdoelstellingen in Nederland te halen. Premier Rutte heeft de Eemshaven genoemd als geschikte locatie voor een kerncentrale. 

GroenLinks Drenthe heeft zich - samen met de zusterafdelingen in Groningen en het Duitse Nedersaksen - nu duidelijk uitgesproken tegen kernenergie. In plaats daarvan wil de partij een gemeenschappelijk Europees energiebeleid gericht op duurzame en klimaatvriendelijke energievormen. De 45 jaar oude kerncentrale in Borssele zou zo snel mogelijk moeten worden gesloten.

Volgens de voorstanders zou kernenergie de goedkoopste manier zijn om schone elektriciteit te produceren. Volgens GroenLinks zijn de studies die dit aantonen, op verkeerde aannames gebaseerd. ,,Daarnaast is het zeer onverstandig om een kerncentrale te bouwen in een gebied waar veel aardbevingen plaatsvinden als gevolg van de gaswinning. De winning van uranium als brandstof is bijzonder milieubelastend en dan is er nog de onopgeloste kwestie van de berging’’, aldus de partij.