De landelijke vaccinatieoperatie start deze week. Medewerkers in de acute zorg komen snel in aanmerking voor vaccinatie.
De landelijke vaccinatieoperatie start deze week. Medewerkers in de acute zorg komen snel in aanmerking voor vaccinatie.

Coronaregels nu nog niet versoepeld, misschien in aanloop naar Pasen

Algemeen

DEN HAAG - De coronaregels blijven voorlopig gewoon van kracht. Dit is vanavond bekend gemaakt. Slechts op onderdelen komen er vanaf 16 maart kleine versoepelingen. Als de situatie de komende weken niet verslechterd dan zal er eind maart in de aanloop naar Pasen wél weer meer mogelijk zijn. 

Het kabinet vindt de besmettingscijfers nog te hoog om de lockdown los te laten. De avondklok en alle andere beperkingen blijven daarom van kracht. Wel wordt de regeling voor winkelen op afspraak iets verruimd, door meer rekening te houden met de oppervlakte van winkels. Voor winkels tot 50 vierkante meter verandert er niets en geldt een limiet van twee personen per verdieping. Voor grotere winkels geldt straks als norm één persoon per 25 vierkante meter met een maximum van 50. Wel dienen afspraken gekoppeld te zijn aan ‘timeslots’ van minimaal 10 minuten en moet een afspraak minimaal vier uur van tevoren worden gemaakt. 

Ook zwemlessen en afzwemmen voor kinderen tot en met 12 jaar zijn vanaf 16 maart weer toegestaan. Ouders mogen niet mee naar binnen en douchen na afloop kan ook niet. Omdat sportief bewegen een gunstig effect heeft op de gezondheid, mogen volwassenen vanaf 27 jaar straks weer samen buitensporten met maximaal vier personen. Nu geldt nog een limiet van twee.

De avondklok blijft onverminderd van kracht omdat aangetoond is dat deze maatregel een duidelijk positief effect heeft. Wel zal in verband met de verkiezingen een aanpassing worden doorgevoerd op 15, 16 en 17 maart. Iedereen die organisatorisch bij het stemmen betrokken is, krijgt via de gemeente een ontheffing. Op 17 maart is stemmen tot 21.00 uur toegestaan en ook zal het mogelijk zijn om daarna bij het tellen van de stemmen aanwezig te zijn. Wie terug naar huis wordt aangehouden, heeft dan geen speciale verklaring nodig maar kan volstaan met de mededeling dat men van het stembureau komt. 

Door het kabinet is ook bekend gemaakt dat het vaccinatieprogramma op volle toeren draait. Als de leveranciers van de vaccins hun afspraken nakomen, dan kan iedereen in Nederland die dat wil, op 1 juli een (eerste) prik hebben gehad. Dit biedt de mogelijkheid omver verdergaande versoepelingen door te voeren. Op weg daar naar toe wil het kabinet alle versoepelingsruimte pakken die verantwoord is. Als de cijfers niet verslechteren, dan is de verwachting dat op 31 maart de terrassen weer - onder voorwaarden - open kunnen. Ook voor de detailhandel zou er weer meer mogelijk moeten zijn en het fysieke onderwijs op de hogescholen en universiteiten kan dan mogelijk weer worden hervat. 

Meer duidelijkheid hierover wordt gegeven op een persconferentie op 23 maart. Dan zal ook informatie worden gegeven over reizen naar het buitenland in de meivakantie en in de zomer. Voorlopig is het advies om niet naar het buitenland te reizen, verlengd tot 30 maart.