Afbeelding

Huisartsen gaan vaccineren op GGD-locaties

Algemeen

HOOGEVEEN - Een aantal huisartsen in Drenthe gaat de priklocaties van de GGD in Hoogeveen en Emmen gebruiken om hun patiënten te vaccineren tegen corona. Deze week wordt hiermee begonnen.

Als eerste zijn de 63- en 64-jarigen aan de beurt, samen met mensen met ernstig overgewicht en mensen met het syndroom van Down. Zij ontvangen een uitnodiging van hun huisarts. Op beide GGD-locaties zijn alle faciliteiten aanwezig, zoals een ruimte voor de 15 minuten wachttijd na de vaccinatie. Het prikken gebeurt tussen 19.00 en 21.00 uur. De GGD zelf stopt om 17.00 uur met het vaccineren, omdat er nog onvoldoende vaccin beschikbaar is om de klok rond te kunnen prikken.  

Marjon Feenstra, manager COVID-19 bij GGD Drenthe: ,,De huisartsen zochten met ons contact. Wij zijn heel blij dat we hen tegemoet kunnen komen en ze gebruik kunnen maken van onze faciliteiten. We zijn blij dat hier nu in de avond ook gebruik van gemaakt kan worden. Samen zetten we zo de schouders eronder. Want hoe eerder inwoners zijn gevaccineerd, hoe beter.’’ 

Ron Wissink, voorzitter Raad van Bestuur Huisartsenzorg Drenthe: ,,Huisartsen staan voor de opgave om een groot aantal Drentse inwoners te vaccineren. Sommige huisartsenpraktijken zijn onvoldoende ingesteld om zo’n grote hoeveelheid patiënten snel te vaccineren, waarbij we 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden en ruimte hebben voor de geadviseerde 15 minuten rusttijd na een vaccinatie. Daardoor zou het vaccinatieproces veel trager verlopen dan bijvoorbeeld bij de reguliere griepprik. Sommige huisartsenpraktijken in Drenthe maken daarom gebruik van de GGD-locaties. Maar er zijn ook Drentse praktijken die de locatie geheel zelf regelen. En dat is ook prima. Mooi dat GGD Drenthe met ons wil samenwerken om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk inwoners te vaccineren. Echt een staaltje Drentse naoberschap.’’ 

In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website rijksoverheid.nl. Men krijgt automatisch een uitnodiging.