Iedereen wordt aangespoord om in het weekend van 17 en 18 april een half uurtje bijen te tellen in de tuin.
Iedereen wordt aangespoord om in het weekend van 17 en 18 april een half uurtje bijen te tellen in de tuin.

Vierde Nationale Bijentelling op 17 en 18 april

Algemeen

MIDDEN-DRENTHE - IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu organiseren op 17 en 18 april alweer de vierde Nationale Bijentelling. De resultaten worden gebruikt voor onderzoek naar wilde bijen. Dat is belangrijk, want met een groot aantal soorten wilde bijen gaat het niet goed. 

Iedereen in Nederland wordt aangespoord om op 17 en 18 april een half uurtje mee te tellen. Vorig jaar deed een recordaantal van ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal werden door hen ruim 130.000 bijen geteld. Het is van groot belang dat veel mensen meedoen aan de telling, want hoe meer mensen zich inschrijven en meedoen, hoe meer informatie er verzameld kan worden over de wilde bij.

,,Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen landelijk of in bepaalde regio’s toe- of afnemen”, vertelt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis. Volgens Biesmeijer moet er minimaal vijf jaar achter elkaar geteld worden om trends in bijenpopulaties helder te krijgen. Na deze vierde telling kan er dus al voorzichtig gekeken worden naar veranderingen in de bijenpopulaties.

In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Meer dan de helft van de in Nederland voorkomende wilde bijen is bedreigd, of zelfs helemaal verdwenen. Bijen hebben te lijden onder de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstedelijking en groenbeheer. Dit is een groot probleem, want bijen zijn erg belangrijk. ,,Bijen en andere insecten bestuiven 80 procent van alle eetbare gewassen en bijna 90 procent van onze wilde planten”, vertelt Biesmeijer. Zonder bijen komt een groot gedeelte van onze voedselproductie dus in gevaar.

Deelnemers kunnen zich vooraf al inschrijven voor de Nationale Bijentelling via www.nationalebijentelling.nl. Wie zich vroegtijdig inschrijft, ontvangt in de aanloop naar het weekend van 17 en 18 april allerlei weetjes over de bij en ook tips om goed te kunnen tellen. Ook zijn het bijengidsje en telformulier al te downloaden, waarmee men de zestien meest voorkomende soorten bijen in de tuin gemakkelijk herkent. Tellen kan dit jaar direct via de smartphone of tablet. Op de website staan bovendien tips hoe men de wilde bij kan helpen aan meer voedsel of nestgelegenheid in de tuin.