Café-bakkerij Slomp werd onder leiding van generaal-majoor Böttger ingericht en gebruikt als commandopost. Nu zit hier Abdij de Westerburcht.
Café-bakkerij Slomp werd onder leiding van generaal-majoor Böttger ingericht en gebruikt als commandopost. Nu zit hier Abdij de Westerburcht.

Doodgewaande Duitse generaal uitgebreid beschreven in ‘Fragmenten’

Algemeen

WESTERBORK - De Historische Vereniging Westerbork besteedt in de nieuwste editie van haar tijdschrift ‘Fragmenten’ speciaal aandacht aan de Duitse generaal-majoor Karl Böttger. Hij was de man die Westerbork in 1945 zo lang mogelijk in Duitse handen moest houden, terwijl de geallieerden oprukten. 

Schrijver Gerrit van Arragon schetst een nauwgezet beeld van Böttger en vraagt zich af of hij een echte nazi was. De generaal raakte bij de beschieting van de commandopost in het toenmalige café Slomp ernstig gewond. Franse parachutisten meenden dat hij dood was, maar wat is er met hem gebeurd? 

In ‘Fragmenten’ verder een uitgebreid verslag van de gevolgen van de Spaanse griep. Ongeveer honderd jaar geleden vielen daardoor miljoenen slachtoffers. In de huidige pandemie sterven veel minder mensen dan toen, maar er zijn ook opvallende overeenkomsten. Bovendien werd Drenthe toen zwaar getroffen. Hoe kon het dat het sterftepercentage in deze provincie het hoogste van Nederland land was?

Uit het archief is een komisch verhaal opgediept over de strijd over het schaap en de geit. De gemeente Westerbork was het zat dat geiten bij een schaapskudde zomaar konden rondbanjeren. Die geiten vraten de jonge boompjes kaal, zodat hele plantsoenen eraan gingen. Het provinciebestuur had een heel andere kijk op de zaak en een bestuursconflict was geboren.

In de rubriek ‘Allemaal op de foto’ zijn veel historische prenten en opvallende krantenberichten uit de eerste maanden van 1946 te zien. ‘Vroeger en Nu’ toont de overeenkomsten en verschillen door de tijd heen op Zwiggelterweg 1 in Elp. En dan is er nog het gedicht ‘Undertied veur elk historie’ van J. Kok-Wolbers, waarin de verbinding met verleden en heden benadrukt wordt.

Het tijdschrift ‘Fragmenten’ verschijnt vier keer per jaar. Leden van de Historische Vereniging Westerbork (HVW) krijgen het blad gratis. Het lidmaatschap van de HVW kost 21 euro per jaar. Losse nummers van ‘Fragmenten’ zijn te koop bij Bruna Westerbork.