Met een speciaal lesprogramma geven de grotere Drentse musea nu online informatie aan de schooljeugd (foto Bart de Nes).
Met een speciaal lesprogramma geven de grotere Drentse musea nu online informatie aan de schooljeugd (foto Bart de Nes).

Leerlingen in Drenthe brengen digitaal bezoek aan musea

Algemeen

DRENTHE - De grotere musea in Drenthe hebben een nieuw online lesprogramma voor scholen gelanceerd. In plaats van op de locatie zelf worden de leerlingen digitaal rondgeleid. Ook zijn er gastsprekers die extra informatie geven. 

Jaarlijks komen duizenden Drentse basisschoolleerlingen en ruim 2.000 vmbo’ers naar de grote culturele instellingen in de provincie. Nu dit vanwege corona niet mogelijk is, bieden de musea ‘Culturele Mobiliteit in de klas’ aan. Het gaat om een serie digitale lessen waarin leerlingen kennis kunnen maken met bijvoorbeeld het Meisje van Yde, de prehistorie en het leven in de proefkolonie in Frederiksoord. 

De leerlingen kunnen een 360 graden ontdekkingstocht door de musea maken. Ze kunnen ook een archeoloog in de klas halen of een gastspreker die vertelt over de Tweede Wereldoorlog. Verder is er een online-quiz, een spannend computerspel, gratis lesbrieven en creatieve opdrachten rond een kunstwerk. Het vmbo en het praktijkonderwijs kunnen ook een ex-gedetineerde uitnodigen of een stilleven leren maken. De programma’s zijn allemaal te vinden op de website kunstencultuur.nl van Stichting Kunst & Cultuur.

Aan het digitale lesprogramma wordt meegewerkt door het Gevangenismuseum, Museum De Buitenplaats, Museum De Proefkolonie, Drents Archief, Drents Museum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Hunebedcentrum.