Afbeelding

Debuutroman Drentse auteur speelt in Nazi-Duitsland

Algemeen

MIDDEN-DRENTHE - Van de Drentse auteur Michael Planting (1968) is eerder deze maand ‘Het hart op de juiste plaats’ verschenen. De roman gaat over moed en vriendschap in Nazi-Duitsland.

‘Het hart op de juiste plaats’ is de debuutroman van Planting, die opgroeide in Drenthe en woont in Assen. Dat de schrijver voor 1940-1945 koos als achtergrond voor het verhaal, is niet zo vreemd. Al op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Met name de vervolging en onderduiking van Joden leverde de inspiratie om dit boek te schrijven.

De Duitse broers Oelle en Rudolf Müller voelen zich door het opkomende fascisme in hun land gedwongen om hun joodse vrienden te helpen met onderduiken. Het is winter en de onderduikers moeten onder erbarmelijke omstandigheden zien te overleven in een koude en tochtige hut in het bos. De broers weten dit lang geheim te houden, maar als hun moeder er lucht van krijgt, loopt de spanning hoog op. Om haar gezin te beschermen besluit ze het er niet met haar echtgenoot over te hebben, die een hoge Gestapo-officier is. Als door een noodlottig ongeluk de onderduikers gedwongen worden om te vluchten, volgt er een spannende tocht naar IJmuiden, van waar ze per schip naar Engeland proberen te komen...