Henk Jumelet biedt de eerste ingrediëntenbox aan in Erica.
Henk Jumelet biedt de eerste ingrediëntenbox aan in Erica.

Drentse jeugd gaat Boergondisch koken

Algemeen

DRENTHE - 75 instellingen voor kinderopvang in Drenthe hebben gisteren een ‘Boergondisch koken ingrediëntenbox’ ontvangen. De inhoud bestaat uit streekproducten waarmee een gezonde lunch kan worden gemaakt.

Het Boergondisch koken-project is een initiatief van de provincie Drenthe en Jong Leren Eten Drenthe, het gezondheidsprogramma van IVN Noord en GGD Drenthe. De eerste box werd door gedeputeerde Henk Jumelet overhandigd op kinderopvang Dapper in Erica.

De ingrediëntenboxen zijn afgeleverd op kinderdagverblijven en locaties voor buitenschoolse opvang. De inhoud bestaat uit groenten om te snijden voor de soep en alle benodigdheden om zelf brood te bakken. Hiermee kunnen de kinderen zelf een gezonde boerenlunch maken. Ook zit er een lesbrief in het pakket met leuke opdrachten en tips én pompoenzaadjes voor de moestuin. 

Henk Jumelet: ,,Dat de boxen populair zijn is niet zo gek, want het is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Je kunt het kinderen hebben over waar eten vandaan komt, hoe het groeit, wat voor lekkere dingen je kunt maken en over wat gezond en ongezond is. En nog belangrijker: kinderen kunnen het op deze manier vooral zelf ervaren.”

Met de pompoenzaadjes in de box kunnen de kinderen zelf de moestuin in om te kweken. Maandelijks krijgen ze verzorgingstips en leuke weetjes. Begin oktober zijn de pompoenen volgroeid en kunnen ze geoogst worden om er opnieuw Boergondisch mee te koken.