Een van de kenmerkende werken van Hans Parlevliet.
Een van de kenmerkende werken van Hans Parlevliet.

Nieuwe expositie bij Galerie Wildevuur

Algemeen

HOOGHALEN - In Galerie Wildevuur in Hooghalen is vanaf zaterdag een nieuwe expositie te zien. Het gaat om realistische schilderijen van Hans Parlevliet en Herman Tulp. De tentoonstelling is in de weekenden te bezichtigen.

Hans Parlevliet is een klassieke fijnschilder die gedetailleerde landschappen maakt. De composities blinken uit door hun frisse, heldere kleuren en strakke lijnvoering. De schilderijen van Parlevliet wekken bij de kijker de indruk alsof ze het schilderij binnenstappen. De elementen op de voorgrond komen zo dichtbij, dat ze als het ware zijn aan te raken.

Herman Tulp is meester van het nostalgische stilleven en wordt gerekend tot de absolute top van de hedendaagse realisten. Behalve stillevens schildert hij landschappen en dieren. De laatste jaren is Tulp vooral gefascineerd geraakt door het schilderen van vrouwelijke naaktportretten. 

Tulp en Parlevliet hebben jarenlang een succesvol illustratieduo gevormd. Het tweetal tekende voor diverse boeken van Uitgeverij Kluitman, zoals de Kippenvel-reeks en de omslag van het boek ‘Kruimeltje’. In 1990 ontvingen ze de Eppo Doeve-prijs voor hun illustratie voor ‘De trollenkoning’ met Peer Gynt. Door de opkomst van tekensoftware voor de computer droogde deze bron van inkomsten in het begin van de jaren 90 echter in een rap tempo op en ging alle aandacht uit naar de carrière als beeldend kunstenaar.

Galerie Wildevuur is gevestigd aan de Zwiggelterweg 4 in Hooghalen, www.wildevuur.nl.

Een stilleven van Herman Tulp.