Kinderen van Streek IKC de Wenteling zijn blij met de opbrengst van de flessenactie (foto Streek IKC de Wenteling).
Kinderen van Streek IKC de Wenteling zijn blij met de opbrengst van de flessenactie (foto Streek IKC de Wenteling).

Flessenactie Streek IKC de Wenteling in Balinge voor Bart

Algemeen

BALINGE - Streek IKC de Wenteling in Balinge heeft een flessenactie gehouden voor Bart Ham. De 23-jarige dorpsgenoot lijdt aan Cystic Fibrosis, een taaislijmziekte die de longen aantast. Op dit moment helpt alleen nog een peperduur medicijn dat niet vergoed wordt.

Om Bart te helpen is de crowdfundingactie ‘Help Bart weer ademen’ gestart. De kinderen van Streek IKC de Wenteling hebben er de afgelopen tijd alles aan gedaan om een flinke bijdrage te kunnen leveren. Ze zamelden massaal statiegeldflessen in en brachten op die manier 350,25 euro bij elkaar. Vrijdag werd de actie afgesloten en kon dit resultaat bekend worden gemaakt.

De flessenactie is een initiatief van Sil en Jinte, twee leerlingen van Streek IKC de Wenteling. Zij kwamen op het idee om lege flessen in te zamelen. Carla Kooistra, leerkracht Streek IKC de Wenteling: ,,Wij vinden dit een erg mooi en lief gebaar. Als IKC steunen we dit initiatief dan ook graag. We vinden het belangrijk om aandacht te hebben voor elkaar. Om elkaar te helpen en te steunen. Zo laten we zien dat we samen sterk staan en groot kunnen zijn in ontwikkelingen.” 

De moeder van Sil en Jinte vertelt dat het echt een actie van kinderen was. ,,De kinderen haalden de lege flessen op en namen ze mee naar het IKC. Wij verzamelden ze thuis en telden ze. Sil en Jinte hielden het team en de kinderen van het IKC op de hoogte van de opbrengst.”

Het opgehaalde bedrag is inmiddels door de initiatiefnemers persoonlijk aan dorpsgenoot Bart overhandigd. Hij is de afgelopen tijd flink achteruit gegaan. Begin vorig jaar was zijn longfunctie nog 67 procent, nu is dat nog maar 37 procent. Alle in Nederland gangbare behandelingen zijn op Bart toegepast en de vooruitzichten zijn dus somber. De enige oplossing is nu nog het medicijn Trikafta, dat speciaal in de Verenigde Staten is gemaakt voor mensen met het gen-type dat ook Bart heeft. In de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is het medicijn al goedgekeurd en wordt het zelfs vergoed. De resultaten zijn spectaculair en het middel zou voor Bart hét verschil kunnen maken. Probleem is dat de behandeling met Trikafta niet wordt vergoed vanuit de Nederlandse Gezondheidszorg. Het middel kost 24.000 euro per maand. Via de crowdfundingactie moet voldoende geld bijeengebracht worden om de behandeling toch te kunnen starten. Doneren kan op doneeractie.nl/help-bart-weer-ademen/-50712.