Maarten van Rossem geeft een Vrijheidslezing in Westerbork.
Maarten van Rossem geeft een Vrijheidslezing in Westerbork.

Bevrijdingsfeest Westerbork weer uitgesteld

Algemeen

WESTERBORK - De festiviteiten rondom 75 jaar bevrijding in Westerbork worden opnieuw uitgesteld. Er wordt nu gemikt op 4 tot en met 10 april 2022.

De werkgroep heeft dit besloten omdat verwacht wordt dat in september nog steeds een aantal coronaregels van kracht zal zijn, met name het gebruik van mondkapjes en de 1,5 meter onderlinge afstand. Dit is een te grote belemmering voor een geslaagd feest. ,,Iedereen moet zich voldoende vrij voelen om zonder zorgen aan het evenement deel te kunnen nemen’’, aldus de verklaring van de organisatie. Ook de gemeente Midden-Drenthe en Veiligheidsregio Drenthe hebben laten weten dat er rekening moet worden gehouden met beperkingen in de vergunning voor festiviteiten in september. 

Omdat het onzeker is in welk tempo verdere versoepelingen worden doorgevoerd, is besloten tot het uitstel. Daarbij is ook rekening gehouden met het feit dat Het Orkest, De Diva’s en de overige koren zeker tien weken nodig hebben voor de repetities. Verder is gebleken dat de oude legervoertuigen van Keep Them Rolling in september maar mondjesmaat beschikbaar zijn. Dit heeft te maken met zowel corona als concurrerende evenementen.

Als pleister op de wonde wordt nu in september ‘een aanloop naar april 2022’ georganiseerd. Dit gebeurt op 15 september in de vorm van een openluchtconcert bij de Stefanuskerk door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Op donderdag 16 september geeft Maarten van Rossem een Vrijheidslezing in de grote zaal van Meursinge. De toegang tot beide activiteiten is vrij. wel wordt na afloop van de lezing een vrije gift gevraagd.