In het C+B Museum in Grolloo is een nieuwe expositie te zien, geheel gewijd aan Harry Muskee (foto Henry Koops).
In het C+B Museum in Grolloo is een nieuwe expositie te zien, geheel gewijd aan Harry Muskee (foto Henry Koops).

Nieuwe expositie C+B Museum in teken van Muskee

Algemeen

GROLLOO - Het C+B Museum in Grolloo heeft vandaag z’n deuren weer geopend. Er is een nieuwe expositie te zien, die volledig in het teken staat van Harry Muskee, de vroegere leadzanger en frontman van Cuby & The Blizzards.

Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat Harry Muskee werd geboren. Ook is het dit jaar tien jaar geleden dat de muzikant kwam te overlijden. ,,Voor het C+B Museum alle reden om uit te pakken met een expositie die geheel in het teken van Harry Muskee staat”, zegt conservator Sjoerd Looijenga. ,,Er zijn erg veel bijzondere objecten in deze tentoonstelling te zien en via het nieuwe podcastsysteem van het museum kunnen wij veel unieke geluidsfragmenten van Harry Muskee laten horen.’’

Onder de titel ‘Harry Spreekt, Stap in de wereld van Muskee’ gaat de bezoeker als het ware op ‘belevingstour’ door het museum, met Harry Muskee als gids. Beelden en voorwerpen maken veel van het leven van Muskee zichtbaar. Er zijn zo’n 40 geluids- en beeldfragmenten geselecteerd waarin Nederlands bekendste blueszanger spreekt over zijn allerjongste jaren, de schooltijd, het voetbal, liefde voor dieren, Grolloo, groupies, logees en veel meer.

Ook is de Edison te zien die Cuby & The Blizzards in 1968 ontving voor de succesvolle lp ‘Desolation’. Van de uitreiking zijn unieke geluidsfragmenten te horen, die door fan van het eerste uur, Hein van der Vliet, zijn opgenomen. Hij zat toentertijd met bandrecorder en microfoon naast de televisie. Meer dan vijftig jaar later blijken dit, voor zover bekend, de enig bewaard gebleven opnamen te zijn van de uitreiking van de Edison aan Cuby & The Blizzards.

Verder zijn bijzondere attributen te zien uit 2011 van het bluesfestival ‘Groeten uit Grolloo’. Toenmalig organisator Johan Kleine heeft verschillende festivalstukken geschonken aan het museum en deze zijn voor het eerst te aanschouwen. Textielkunstenaar Anna Horlings uit Assen heeft een realistisch van stof genaaid portret van Muskee aan het museum in bruikleen afgestaan, dat ook te zien is.

De expositie laat tevens nieuwe aanwinsten zien in de vorm van tot nu toe onbekend gebleven materiaal, fotowerk en de originele muziekinstrumenten die staan opgesteld als zouden Cuby & The Blizzards een concert geven. Een complete C+B-backline met onder meer een nieuw verworven drumstel van The Blizzards, versterkers, toetsenborden en gitaren, koffers en microfoons creëren de concertsfeer van vroeger.

Meer informatie is te vinden op www.cubymuseumgrolloo.nl.