Een natuurerf zoals er veel meer moeten komen in Drenthe (foto Landschapsbeheer Drenthe).
Een natuurerf zoals er veel meer moeten komen in Drenthe (foto Landschapsbeheer Drenthe).

Project voor meer natuurerven in Drenthe

Algemeen

DRENTHE - Landschapsbeheer Drenthe is op zoek naar grondeigenaren die hun erf natuurlijk willen inrichten. Zij kunnen deelnemen aan het project Drentse Natuurerven en zo de biodiversiteit steunen.

Bij het creëren van een natuurerf wordt gezorgd voor voedsel en nestgelegenheid voor diersoorten als bijen, steenuilen of huiszwaluwen. Binnen het project Drentse Natuurerven gebeurt dat met beplanting die van oorsprong in Drenthe voorkomt. De deelnemers krijgen praktische adviezen over de inrichting en het onderhoud van een dergelijk natuurerf. 

Inwoners in het buitengebied met ongeveer 0,5 tot 5 hectare grond kunnen deelnemen aan het project. De grond mag niet economisch in gebruik zijn. Deelnemers betalen per erf 100 euro waarvoor ze een uitgewerkt plan voor inrichting en beheer ontvangen. De aanplant van de bomen en struiken en het beheer moeten ze zelf uitvoeren. 

Wie wil deelnemen aan het project krijgt na de zomervakantie bezoek van een medewerker van Landschapsbeheer Drenthe. Indien er wordt geadviseerd om beplanting te vervangen of te planten, bloemenmengsels te zaaien of nestkasten op te hangen, zorgt Landschapsbeheer Drenthe voor de benodigde materialen. Hiervoor is subsidie beschikbaar.

Aanmelden voor Drentse Natuurerven kan tot 1 juli via de website lbdrenthe.nl. Er zijn vijftien plekken beschikbaar. Wie  eerder heeft deelgenomen aan een dergelijk project, kan dit niet nogmaals doen.