De kerk van Zweeloo biedt onderdak aan de 59e editie van het Zweeler Palet.
De kerk van Zweeloo biedt onderdak aan de 59e editie van het Zweeler Palet.

59e Zweeler Palet met werk van Hamster en Schomaker

Algemeen

ZWEELOO - In de kerk van Zweeloo vindt tot en met 22 augustus de 59e editie van het Zweeler Palet plaats. Er zijn schilderijen te zien van Harry Schomaker uit Ter Apel en keramisch werk van Annet Hamster uit Assen.

Annet Hamster heeft zich gespecialiseerd in de combinatie van kristalglazuren en porseleinklei. Ze volgde een opleiding aan het Instituut voor Creatieve Ontwikkeling in Assen. Haar keramiek bestaat uit handgevormde en gedraaide objecten van porseleinklei, gestookt in een elektrische oven. Per glazuur maakt zijzelf het bijpassend stookprogramma. Door het stookproces ontstaan de kristallen. Het karakter, de grootte en de vorm, wordt door de stoffen in het glazuur en het stookproces bepaald. 

Harry Schomaker woont en werkt niet alleen in Ter Apel maar ook in Saint Hilaire de Riez (Vendëe) in Frankrijk. De affiniteit met de drukkerswereld speelt een grote rol in zijn leven als kunstenaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij belangstelling kreeg voor de Werkmantechnieken (inktrol en sjabloon). Na een intensieve scholing ontwikkelde Schomaker een geheel eigen stijl. Hij geeft vorm aan z’n geliefde onderwerpen die aan de Franse Atlantische kust voor het oprapen liggen: de getijdehavens van de oestervissers, de zoutmoerassen, de stellages van de totebelvissers enzovoort. Het is het lijnenspel door verticale steigerpalen en horizontale loopplanken, dat in de havens voor verrassingen zorgt. Ook de stad vormt een belangrijk artistiek onderwerp, vaak weergegeven in een speels perspectief. 

De kerk van Zweeloo staat aan De Wheem 10. De tentoonstelling is geopend op zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uurUiteraard gelden de coronaregels.