Wethouder Jan Schipper (rechts) en Peter van den Groenendaal van Statkraft leggen het eerste zonnepaneel (foto Jan Anninga).
Wethouder Jan Schipper (rechts) en Peter van den Groenendaal van Statkraft leggen het eerste zonnepaneel (foto Jan Anninga).

Bouw zonnepark Hijken Beilen feestelijk gestart

Algemeen

HIJKEN - Wethouder Schipper heeft gisteren het eerste paneel gelegd voor het zonnepark Hijken Beilen in Midden-Drenthe. Energiebedrijf Statkraft ontwikkelt en bouwt het zonnepark en neemt ook het beheer voor haar rekening.

Naar verwachting komt de zonneweide eind dit jaar in productie. Het wekt dan duurzame elektriciteit op voor ruim 4.300 huishoudens. Het park ligt ten noorden van de kern van Beilen, direct aan de A28. Het meet 21 hectare,verdeeld over twee percelen. 

Er is gekozen voor een ruime opzet. Bijna tweederde van het gebied blijft onbedekt en krijgt een natuurlijke inrichting. Aan de oostzijde, langs de A28, komt een twintig meter brede groenzone. Tussen de rijen panelen komen groenzones van ongeveer vier meter breed. Op deze manier kunnen regenwater en zonlicht de bodem levend en gezond houden. Het beheer van het park gaat op een natuurvriendelijke manier; zonder bemesting of gebruik van bestrijdingsmiddelen en mét een ecologisch beheer voor een kruiden- en bloemrijk grasland.  

Ontwikkelaar Statkraft geeft bewoners de gelegenheid om financieel deel te nemen in het project. Dit doet Statkraft in samenwerking met de Energie Coöperatie Hooghalen. ,,We zijn gevraagd draagvlak voor het zonnepark te creëren”, vertelt een woordvoerder van de energiecoöperatie. ,,De uitleg over hoe het precies werkt en wat het allemaal betekent, werd positief ontvangen.”

Statkraft geeft obligaties uit met een rendement. Ook heeft Statkraft zonnepanelen geïnstalleerd op de lokale ijsbaan en wordt gewerkt aan de verduurzaming van vier jeugdsoos-gebouwen in de gemeente. ,,We werken met vooruitstrevende technologie en wekken met een lage bezettingsgraad veel energie op”, vertelt de woordvoerder.

Het eerste paneel van het zonnepark werd vandaag gelegd door wethouder Schipper. Hij is zeer te spreken over de manier waarop zonnepark Hijken Beilen tot stand is gekomen. Schipper: ,,We hebben veel van deze aanpak geleerd. We kunnen dit zeker gebruiken voor zonneparken in de toekomst.”

Peter van den Groenendaal, ontwikkelaar van Statkraft, is blij dat de bouw van het zonnepark van start is: ,,De inrichting die we samen met de omwonenden, gemeente en provincie hebben bedacht, stemt ons trots”, zo liet hij weten.