Wietse Meinardi en Berta van der Kolk.
Wietse Meinardi en Berta van der Kolk.

Concert op orgel, kistorgel, piano en fluit in Bovensmilde

Algemeen

BOVENSMILDE - Wietse Meinardi en Berta van der Kolk geven op 10 oktober een gevarieerd concert in de Waterstaatskerk in Bovensmilde. De deur gaat open om 14.30 uur.

Het tweetal vormt al jaren een vast duo. Naast de fluit worden drie toetsinstrumenten bespeeld: het fraaie historische kerkorgel uit 1684, het Deblieck-kistorgel uit de Adventskerk in Assen en de piano. Het kistorgel bevat alleen houten pijpen en heeft een mooie volle klank. Omdat het kerkorgel een halve toon te hoog gestemd is, wordt er gebruikt gemaakt van dit orgel in het samenspel bij een aantal stukken.

Het programma is afwisselend. Er klinkt muziek uit drie landen. Het programma start met muziek van twee beroemde Nederlandse componisten: Hendrik Andriessen uit de 20e eeuw en Sweelinck, van wie dit jaar herdacht wordt dat hij 400 jaar geleden overleed. Daarna klinkt Duitse muziek van Johann Sebastian Bach voor fluit en orgel en voor orgel solo. Het grootste gedeelte van het programma wordt ingevuld met muziek uit Engeland: een Sonate van Handel, delen uit de Suite Antique van John Rutter voor piano en fluit, muziek van Rutter en Drayton op het orgel. 

Als afsluiting speelt het duo op fluit en kistorgel de London Scenes van Dick Sanderman. Dit is nieuwe speelse muziek, waarin allerlei gebouwen en locaties in London worden uitgebeeld in afwisselende stijlen.