Ook appelbomen maken vaak deel uit van een voedselbos.
Ook appelbomen maken vaak deel uit van een voedselbos.

Midden-Drenthe zet zich in voor voedselbossen

Algemeen

MIDDEN-DRENTHE - De gemeente Midden-Drenthe wil het produceren en consumeren van lokaal voedsel stimuleren, onder andere door de aanleg van voedselbossen. Hiervoor start op 12 november een cursus.

Met de aanleg van voedselbossen wordt de lokale voedselproductie gestimuleerd en de biodiversiteit en leefbaarheid vergroot. ,,Vaak komt ons voedsel van ver en vinden er veel onnodige transportkilometers plaats voordat het eten op ons bord ligt. Als gemeente Midden-Drenthe willen we ons daarom sterk maken voor meer lokaal voedsel ”, aldus wethouder Erjen Derks. ,,Dit is goed voor mens en natuur. Verder is een voedselbos een prachtige plek om elkaar te ontmoeten en samen aan de slag te gaan. Gelukkig hebben we hiervan al een aantal mooie voorbeelden in onze gemeente, namelijk de dorpstuin in Hooghalen en pluktuin De Groene Stap in Bovensmilde.”

De cursus is bedoeld voor particulieren, buurtverenigingen, coöperaties of agrariërs die graag met een voedselbos in Midden-Drenthe willen starten. Femmeke Huigens en Martijn Aalbrecht zijn de cursusleiders: ,,Tijdens de cursus krijgen deelnemers zowel theoretische als praktische kennis waardoor ze zelf aan de slag kunnen. Ook wordt nadrukkelijk stil gestaan bij de eigen drijfveren om een voedselbos te starten.” 

De cursus bestaat uit drie losse cursusdagen en één inspiratiedag. Tijdens de inspiratiedag wordt een toer gemaakt langs verschillende voedselbos-initiatieven. De cursusdagen zijn bij ‘Bed en Paard Brunsting’ nabij Beilen, waar cursusleider Femmeke Huigens zelf een voedselbos aanplant. 

De gemeente Midden-Drenthe financiert de cursus. Van deelnemers wordt een eigen bijdrage van 50 euro gevraagd. Verder stelt de gemeente een startbijdrage van 500 euro beschikbaar voor elk nieuw initiatief. Deelnemers kunnen zich tot en met 10 november aanmelden door een mail te sturen aan duurzaam@middendrenthe.nl. Meer informatie is te vinden op www.middendrenthe.nl/duurzaamheid.. Men kan ook bellen met Martijn Aalbrecht (06) 27 42 47 16 of Femmeke Huigens (06) 48 95 82 75.