De VAM-berg speelt een prominente rol tijdens de Ronde van Drenthe (foto Harm van Alst).
De VAM-berg speelt een prominente rol tijdens de Ronde van Drenthe (foto Harm van Alst).

VAM-berg weer scherprechter in Ronde van Drenthe

Algemeen

MIDDEN-DRENTHE - De Ronde van Drenthe kan na een jaar afwezigheid weer worden verreden. Het wielerspektakel krijgt van 22 tot en met 24 oktober zijn beslag. Voor de VAM-berg is weer een prominente rol weggelegd.

Het driedaage festijn start vrijdag 22 oktober met de ‘Drentse 8 van Westerveld’ met start en finish in Dwingeloo. Aan deze wielerwedstrijd voor dames (140 kilometer) doen in ieder geval vijf teams uit de hoogste categorie mee. 

Deze teams staan ook op zaterdag 23 oktober aan de start staan in Assen voor de ‘MIRON Women’s WorldTOUR Ronde van Drenthe’ (160 kilometer). Ze krijgen verschillende keienstroken en vier keer de VAM-berg voor de kiezen. Het deelnemersveld ziet er indrukwekkend uit met onder anderen de Italiaanse Marta Bastianelli, de winnares van de laatste editie in 2019. Ook present zijn de Europees kampioen op de weg en wereldkampioen tijdrijden Ellen van Dijk en de afscheid nemende Janneke Ensing uit Gieten. Alle grote internationale teams verschijnen in Assen aan de start, zoals SD Worx, Movistar, Alé BTC Ljubljana, Trek-Segafredo, Parkhotel Valkenburg en Jumbo-Visma.

De koers in Drenthe is de laatste van dit seizoen voor de WorldTOUR. Aan de finish aan de Alteveerstraat in Hoogeveen wordt niet alleen de dagwinnaar gehuldigd maar ook de eindwinnaar van het klassement van de WorldTOUR, Annemiek van Vleuten. De organisatie hoopt dat de geblesseerde Van Vleuten in Hoogeveen aanwezig zal zijn om de trui in ontvangst te nemen. Ook de winnaars van de andere klassementen, zoals de beste jongere en het beste team, worden gehuldigd.

Op zondag 25 oktober wordt het Drents Wielerweekend afgesloten met de 58e editie van de ‘Albert Achterhes Profronde van Drenthe’ (200 kilometer). Net als bij de dames wordt er gestart in Assen bij het gemeentehuis aan de Noordersingel. Naast de beruchte keienstroken moet er ook hier geklommen worden. De ‘Muur van Emmen’ is uit het parcours geschrapt vanwege wegwerkzaamheden in de directe omgeving van de voormalige vuilstart van Emmen. De wielrenners rijden nu een extra rondje over de VAM-berg en dat betekent dat er in totaal vijf maal richting ‘het dak van Drenthe’ geklauterd gaat worden. De Muur van Emmen blijft wel onderdeel uitmaken van de Toerversie van de Ronde van Drenthe die op zaterdag en zondag gereden wordt. 

De Ronde van Drenthe voor mannen mag met de komst van Intermarché-Wanty-Gobert, Jumbo-Visma en Team DSM ook een aantal WorldTour-teams begroeten. Meest opvallende deelnemer is Dylan Groenewegen. De sprinter uit het Jumbo-Visma Team behaalde dit seizoen drie zeges. Groenewegen won een etappe in de Tour of Denmark en twee etappes in de Tour de Wallonië. In de laatste etappewedstrijd won de Amsterdammer ook het puntenklassement. Naast bekende internationale profs zullen er ook een aantal Drentse toppers zoals Bert Jan Lindeman en de gebroeders Danny en Axel Van der Tuuk samen één nationaal team vormen. Een andere Drent, Elmar Reinders uit Assen, rijdt sinds vorig seizoen in dienst van het Deense Riwal Cycling. 

Organisator Femmy van Issum van de Ronde van Drenthe wil in 2023 een stapje terug doen. Dat maakte ze dinsdag bekend tijdens de persconferentie voorafgaand aan het Drents Wielerweekend. De 60e editie van de Ronde van Drenthe in 2023 wordt haar laatste koersweekend als eindverantwoordelijke. Ze wil daarna best representatieve taken blijven uitvoeren, maar niet meer al het werk uitvoeren en de bijbehorende zorgen op haar schouders dragen. 

Dylan Groenewegen is een van de grote namen die deelnemen aan de Ronde van Drenthe (foto Jumbo-Visma).
Ook de vrouwen wacht een uitdagend parcours tijdens het Drentse wielerfestijn (foto Harm van Alst).