Kees Sijbenga vertelt met overtuiging over zijn bijzondere akkerbouwbedrijf (foto Bé van der Veen)
Kees Sijbenga vertelt met overtuiging over zijn bijzondere akkerbouwbedrijf (foto Bé van der Veen)

Geslaagde lezing Kees Sijbenga over biodynamisch boeren

Algemeen

HOOGHALEN - Boer Kees Sijbenga heeft zaterdag een geslaagde lezing gegeven in ‘t Haoler Hoes Hooghalen. Op uitnodiging van GroenLinks vertelde hij over het wel en wee van zijn biodynamisch landbouwbedrijf De Dennenhoeve in Hooghalen.

,,Ik verdien minder dan mijn buurman’’, bekende Sijbenga ten overstaan van de twintig aanwezigen. ,,De verzorging van mijn gewassen kost mij veel tijd, want ik heb niet het gemak van de chemische bestrijdingsmiddelen zoals in de gangbare landbouw. Maar zonder chemie heb ik geen zorgen voor de toekomst over uitputting van de grond of over andere nadelen van de gebruikelijke teelten, zoals veel collega’s die wel hebben’’, aldus de akkerbouwer.

Sijbenga haalt voldoening uit de samenwerking met de natuur. Met de gewassen in stroken zorgt hij voor optimale bestrijding van plaaginsecten door natuurlijke vijanden. De Hooghaler is een van de weinige boeren in Nederland met zo’n bedrijfsvoering. 

Uit het publiek kwamen veel vragen, die Sijbenga allemaal beantwoordde. De onderwerpen liepen uiteen van het juiste moment van boekweit oogsten tot hoe zijn bedrijf nu al klaar is voor het nieuwe Europees Landbouwbeleid met meer ambities voor natuur, klimaat en milieu. 

Ron Thijsen, vrijwilliger van de coöperatie Land van Ons, toonde met een filmpje hoe Sijbenga als pachter van de coöperatie het perceel Holtesch op ecologische wijze bebouwd. Bijzonder is dat het bouwplan met menggewassen samen wordt opgesteld met het lokale team Holtesch van Land van Ons. Ook wordt jaarlijks de biodiversiteit gemeten.

Rudie Weima, fractievoorzitter van GroenLinks Midden-Drenthe, besloot de bijeenkomst met de opmerking dat deze vorm van landbouw de toekomst heeft want zij verrijkt de natuur en belast niet het milieu.