Fietsen is gezond, maar het moet wel veilig en vertrouwd zijn.
Fietsen is gezond, maar het moet wel veilig en vertrouwd zijn.

Senioren kunnen fietsrijvaardigheid controleren met online test

Algemeen

DRENTHE - Senioren die veilig en vertrouwd willen blijven fietsen, kunnen nu online hun fietsgedrag en fietsbekwaamheid testen. De provincie Drenthe heeft hiervoor de website veiligblijvenfietsen.nl gelanceerd.

Senioren worden op allerlei manieren gestimuleerd om in beweging te blijven, onder andere door te fietsen. Er doen zich echter ook relatief veel ongevallen voor onder fietsende ouderen. Voor de provincie Drenthe was dit aanleiding om samen met Overijssel een online test te ontwikkelen die senioren meer inzicht geeft in hun fietsrijvaardigheid.

De test maakt deelnemers bewust van wat er komt kijken bij veilig fietsen. Er worden ook praktische tips gegeven voor speciale risicovolle verkeerssituaties. Ook de provincie heeft baat bij het testen, omdat dit informatie oplevert over de fietsbekwaamheid van senioren in bepaalde regio’s. Dit kan worden gebruikt om trainingen en voorlichting te verbeteren, die samen met de gemeenten wordt aangeboden via het programma Doortrappen.

Het programma Doortrappen is bedoeld om oudere inwoners te stimuleren om vaker te fietsen. Fietsen is goed voor de gezondheid, sociale contacten en mobiliteit van senioren in de provincie. Doortrappen omvat diverse activiteiten (inclusief de nieuwe test) die op lokaal niveau aan senioren worden aangeboden. Meer informatie is te vinden op www.doortrappendrenthe.nl.