Cees Bijl, vanaf 1 december waarnemend burgemeester van Midden-Drenthe, is geridderd.
Cees Bijl, vanaf 1 december waarnemend burgemeester van Midden-Drenthe, is geridderd.

Gedeputeerde Cees Bijl geridderd

Algemeen

ASSEN - Cees Bijl is vanmiddag koninklijk onderscheiden. De PvdA-gedeputeerde van de provincie Drenthe, per 1 december waarnemend burgemeester van Midden-Drenthe, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Cees Bijl stopt per 1 december als gedeputeerde. Vanwege zijn belangrijke verdiensten voor de samenleving is hij vanmiddag in de Statenzaal van het provinciehuis in Assen geridderd. De bijbehorende versierselen werden uitgereikt door commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. 

Cees Bijl heeft zich als gedeputeerde de afgelopen jaren onder meer bezig gehouden met cultuur,  verkeer en vervoer en onderwijs. Mensen die met hem hebben samengewerkt, karakteriseren zijn bestuursstijl als ‘politiek sensitief, pragmatisch en no-nonsense’. Ze spreken van ‘een geliefd en herkenbaar bestuurder met buitengewone kwaliteiten’. ,,Cees Bijl verstaat de kunst de vergaderingen soepel, kalm, consciëntieus en consequent te leiden: serieus, maar ook met een dosis humor wanneer daar aanleiding toe is’’, aldus de lofzang.

Bijl begon zijn politieke loopbaan eind jaren zeventig als gemeenteraadslid en later als wethouder van Enkhuizen. Vervolgens was hij burgemeester van achtereenvolgens Leeuwarderadeel, Meppel en Emmen. Daarnaast was hij de afgelopen jaren vice-voorzitter van de PvdA in Drenthe. In Emmen gaf Bijl leiding aan de ingrijpende verandering van het centrum, met de verplaatsing van de dierentuin en de ontwikkeling van het Raadhuisplein. Als voorzitter van de internationale stuurgroep Koloniën van Weldadigheid haalde hij de Werelderfgoedstatus binnen.

Ook voor het Drents Museum zijn Bijls inspanningen op het gebied van cultuur erg belangrijk geweest. Dit was voor het museum aanleiding om Bijl bij zijn afscheid, bij hoge uitzondering, de Erepenning van het Drents Museum toe te kennen.

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma prees vanmiddag de verbindende kracht van Bijl en stipte het feit aan dat hij niet op de voorgrond hoeft te staan. ,,Maar juist die bescheidenheid draagt bij aan zijn ijzersterke profilering als icoon van de Drentse politiek”, zo stelde ze.