Een van de kunstzinnige foto's van Ida Huizinga.
Een van de kunstzinnige foto's van Ida Huizinga.

Ida Huizinga toont foto’s in bibliotheek Westerbork

Algemeen

WESTERBORK - In de bibliotheek in Westerbork is tot eind december een expositie te zien met creatieve foto’s van Ida Huizinga uit Orvelte. Het werk is afgedrukt op canvas en aluminium.

Ida Huizinga is opgegroeid met de fotografie. ,,Mijn vader was fotograaf en had een fotozaak. Op mijn zevende verjaardag kreeg ik mijn eerste cameraatje, een Brownie’’, aldus Huizinga. Tot in de jaren zeventig maakte ze vooral ‘kiekjes’. Vakanties, feestdagen, huiselijke taferelen en de natuur, het werd allemaal door haar vastgelegd door de inwoonster van Orvelte.

In het digitale tijdperk ontwikkelde Ida Huizinga zich tot een serieuze fotograaf en werd het werk opvallender. Ze sloot zich aan bij fotogroepen die zich bezighouden minimalistiche fotografie, roestfotografie, meervoudige belichting en creatieve fotografie.

De laatste jaren houdt Huizinga zich veel bezig met ICM (Intentional Camera Movement). Dit is het opzettelijk bewegen van de camera. ,,De eerste keer dat er een ICM-foto uit mijn camera rolde, was min of meer toevallig. Ik was zeer verrast door het effect: een abstracte voorstelling van het landschap. Het was een stimulans’’, zegt de fotografe.

Ze ging door met het maken van abstracte ICM-foto’s, die vooral in de natuur mooie resultaten opleveren. Door kleurige kleding, lappen of papier neer te leggen, ontstonden fraaie abstracte beelden. 

De laatste tijd richt de interesse van Huizinga zich steeds meer op het fotograferen van mensen in haar omgeving. Ze heeft een impressionistische stijl ontwikkeld in haar foto’s, met licht en zachtheid. Kenmerken die ook te zien zijn in de schilderijen van Manet, Cezanne, Rodin. 

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Meer informatie is te vinden op idahuizingafotografie.nl.

Fietsers onderweg. Een van de foto's van Ida Huizinga.