Onder leiding van Jan Batelaan wordt het fietspad aangelegd (foto Gemeente Midden-Drenthe/Betty Hoogeveen).
Onder leiding van Jan Batelaan wordt het fietspad aangelegd (foto Gemeente Midden-Drenthe/Betty Hoogeveen).

Aanleg fietspad naar Veenbrug van start

Algemeen

SMILDE - Wethouder Jan Batelaan heeft gisteren het startsein gegeven voor de aanleg van een fietspad naar de historische Veenbrug in Smilde. Over ruim een week kunnen fietsers gebruik maken van het fietspad.

Het pad wordt aangelegd als dorpsinitiatief in nauwe samenwerking met het Bewonersplatform Smilde. Er is jarenlang voor geijverd. Vrijwilligers van de Historische Vereniging De Smilde hebben al in 2017 voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Dat de aanleg daarna zo lang op zich heeft laten wachten, heeft alles te maken met het feit dat de gemeente geen prioriteit gaf aan het fietspad.

Vanuit Smilde werd meermalen bij de gemeente aan de bel getrokken, omdat er verwachtingen waren gewekt en afspraken zouden zijn gemaakt. Met name Gemeentebelangen Smilde Beilen Westerbork roerde zich in deze kwestie. Begin dit jaar leidde dat ertoe dat het sein definitief op groen ging en dat het overleg met de particuliere grondeigenaren gestart werd. Zij werken belangeloos mee aan de aanleg.

De Veenbrug is circa 2,80 meter breed en bestaat uit tegen elkaar gelegde boomstammen. Ze waren in de prehistorie nodig om door het onbegaanbare veen in dit gebied te komen. Doordat de brug op een gegeven moment is weggezakt in het veen en overgroeid raakte, is de constructie geconserveerd en duizenden jaren bewaard gebleven. Historische Vereniging De Smilde zet zich samen met Het Drentse Landschap en de gemeente in voor het zichtbaar blijven van dit overblijfsel uit de oudheid.