Het Westersche Veld van Rolde. Het Drentse Landschap wordt mede-eigenaar (foto Paulien Zomer).
Het Westersche Veld van Rolde. Het Drentse Landschap wordt mede-eigenaar (foto Paulien Zomer).

Het Drentse Landschap lanceert Natuurfonds Drenthe

Algemeen

DRENTHE - Het Drentse Landschap lanceert het Natuurfonds Drenthe. Iedereen kan begunstiger worden van dit fonds dat gebruikt wordt om grond aan te kopen voor natuurbehoud.

De oprichting van het Natuurfonds Drenthe is afgekeken van onder andere het Groninger Landschap. Dat werkt met ‘beschermers’ die een vast bedrag per maand bijdragen. Het geld dat zo bijeen wordt gebracht, wordt ingezet voor de verwerving van natuurgebied en het onderhoud ervan. Natuurfonds Drenthe is een kopie, maar werkt met donateurs. Zij betalen jaarlijks 7,50 euro of een veelvoud hiervan als ze dat willen. 

Voor 7,50 euro kan Het Drentse Landschap 1 vierkante meter natuur voor de toekomst veiligstellen. In dit bedrag zit zowel de aankoop van grond als ook het herstellen van de natuur of het omvormen van landbouwgrond naar natuur en het beheer in de jaren erna.

De druk op de natuur is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Volgens Het Drentse Landschap is het hoog tijd om extra natuurgebied te realiseren en de biodiversiteit te verhogen. Het geld dat hiervoor nodig is, moet bijeen gebracht worden via het Natuurfonds Drenthe.

Het eerste project waar Het Drentse Landschap via het natuurfonds geld in steekt, is het Westersche Veld. Onlangs kreeg de stichting de mogelijkheid om te participeren in de BV Landgoed ‘Westersche Veld van Rolde’. Sonja van der Meer, directeur Het Drentse Landschap: ,,Regelmatig worden we benaderd door particulieren met het verzoek of we niet iets kunnen doen om de verdere verloedering van Drenthe tegen te gaan. Via het Natuurfonds Drenthe hopen we niet alleen het Westersche Veld, maar in de toekomst ook nieuw te ontwikkelen natuur te kunnen bekostigen.”

Het ‘Westersche Veld van Rolde’ is een relatief jong landgoed en ligt in het zuiden van Rolde. Het is een gebied met een afwisseling van heidevelden, veenontwikkeling, bossen en landbouwgronden. Het landgoed is opengesteld voor publiek. Het is een aanrader voor de liefhebber van rust, ruimte en natuur. Zwervend over de heidevelden, langs hoogveen en grafheuvels kan in alle rust gewandeld worden.