Afbeelding

Groter risico bij zwangerschap zonder coronavaccinatie

Algemeen

DRENTHE - Zwangere vrouwen die corona krijgen, hebben een groter risico op ernstige ziekte en opname op de intensive care dan vrouwen die niet zwanger zijn. Ook is de kans op een vroeggeboorte van de baby groter dan normaal. De oplossing is vaccineren en boosteren.

Deze duidelijk boodschap komt van de noordelijke GGD’s. Zij hebben dat vorige week 200 verloskundigen, gynaecologen en huisartsen bijgepraat over de meest actuele en juiste informatie omtrent corona en zwangerschap. 

De helft van de zwangere vrouwen in Nederland is nog niet gevaccineerd tegen corona. De meesten van hen durven dit niet uit angst dat dit henzelf of hun baby in gevaar brengt. De GGD waarschuwt dat dit onverstandig is. ,,Zij hebben juist meer risico op een ernstig verloop van de ziekte. Als deze vrouwen op de intensive care terechtkomen is de kans groter dat de baby eerder geboren moet worden. Te vroeg geboren baby’s moeten vaak in de couveuse en zijn extra kwetsbaar’’, aldus de gezondheidsdienst. 

Inmiddels zijn wereldwijd grote aantallen zwangere vrouwen gevaccineerd en is hier veel onderzoek gedaan. Volgens de GGD blijkt daaruit dat er geen nadelige gevolgen zijn voor de zwangerschap en voor het kind.  ,,Zwangeren die gevaccineerd zijn worden niet of nauwelijks opgenomen in het ziekenhuis. Er is geen verhoogde kans op een miskraam. De baby wordt zelfs extra beschermd doordat deze, tijdens de zwangerschap via de placenta en na de geboorte via de moedermelk, antistoffen tegen het coronavirus krijgt’’, zo wordt gesteld.

Vaccineren tegen corona kan in alle fases van de zwangerschap. Na een prik kunnen milde en kortdurende klachten ontstaan. Dit is voor zwangere vrouwen niet anders dan voor niet-zwangeren. Dit betekent dat het lichaam actief is en afweerstoffen maakt. 

Wie vragen heeft, kan terecht bij de verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Men kan ook bellen met de Twijfeltelefoon, 088-7 555 777. Dit nummer is dagelijks bereikbaar  van 8.30 tot 16.30 uur.