Afbeelding

Landschapsbeheer Drenthe organiseert snoeicursus hoogstamfruitbomen

Algemeen

MIDDEN-DRENTHE - Landschapsbeheer Drenthe organiseert binnenkort een cursus voor het snoeien van jonge hoogstamfruitbomen. Er zijn drie gelegenheden om mee te doen, waarvan één online.

Fruitbomen zijn belangrijk voor de soortenrijkdom in Drenthe. Diverse diersoorten vinden voedsel en onderdak in deze boomgaarden, waaronder de steenuil. Om de fruitbomen in goede conditie te houden, is goed onderhoud nodig. 

De snoeicursus richt zich met name op het onderhoud van jonge fruitbomen. In de eerste jaren na de aanplant is het namelijk belangrijk om de boom de juiste vorm mee te geven. Zo dient een appelboom een appelvorm te krijgen en een perenboom een piramidevorm. Op die manier wordt de vruchtgroei gestimuleerd.

Van oorsprong hadden veel boerderijen in Drenthe een boomgaard die bestond uit verschillende soorten (hoogstam)fruitbomen. Vanwege dit streekeigen karakter stimuleert Landschapsbeheer Drenthe de inrichting en het onderhoud van boomgaarden.

De eerste cursus wordt online en op twee avonden gegeven. Dit is op donderdag 10 en 17 februari van 19.30 tot 21.30 uur. De deelnemers leren meer over de verschillende beheermogelijkheden van hoogstamfruitbomen en de beste mogelijke snoeiwijze. Ze krijgen inzicht in de theorie achter het snoeien en ontvangen praktische tips. Tevens wordt aandacht besteed aan bodem en bemesting. Na afloop van de eerste avond krijgen de deelnemers huiswerk mee ‘naar huis’. Dit kunnen ze de week erna inleveren en vragen stellen, eventueel aan de hand van foto’s. 

De tweede en derde cursus hoopt Landschapsbeheer Drenthe weer op locatie te kunnen geven. Ze zijn op donderdag 3 en zaterdag 5 maart in de gemeente Tynaarloo en op donderdag 31 maart en zaterdag 2 april in de gemeente Westerveld. De exacte locaties en tijden moeten nog worden vastgesteld. 

De cursus wordt gegeven door Karin Edens van snoeibedrijf De Boomgaard. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.lbdrenthe.nl. Hier is ook meer informatie te vinden. Voor vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe is deelname gratis.