Afbeelding

Stille Tochten in Beilen, Westerbork en Smilde

Algemeen

MIDDEN-DRENTHE - In de gemeente Midden-Drenthe worden op woensdag 4 mei Stille Tochten gehouden in Beilen, Westerbork en Smilde. Er is een aparte tocht bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. 

In Westerbork begint de Stille Tocht met een bijeenkomst om 10.00 uur in de plaatselijke Stefanuskerk. Burgemeester Cees Bijl vertegenwoordigt de gemeente, Muziekvereniging Het Orkest, onder leiding van Jordy Overbeek, en jeugdleden van het 4 mei comité Westerbork werken mee aan de herdenking. De Stille Tocht begint om 10.30 uur met een bloemlegging bij het Algemeen Oorlogsmonument aan de Hoofdstraat. Van hier gaat de tocht naar het Indië Monument waar wordt gesproken en bloemen gelegd. Vervolgens gaat de Stille Tocht langs de oorlogsgraven. Daar worden door jongeren uit Westerbork namen gelezen en bloemen gelegd. Ook worden bloemen gelegd bij de Stolpersteine in de voormalige gemeente Westerbork. Na afloop van de Stille Tocht is er gelegenheid tot het drinken van een kop koffie in de Stefanuskerk.

Beilen
Ook in Beilen begint de Stille Tocht met een bijeenkomst in de plaatselijke Stefanuskerk. De aanvang is 18.30 uur. De gemeente Midden-Drenthe wordt vertegenwoordigd door wethouder Erjen Derks. Aansluitend aan de bijeenkomst begint, onder begeleiding van tamboers van de Christelijke muziekvereniging AMDG, om 19.15 uur de Stille Tocht. Tijdens de route is er een korte plechtigheid bij het Marechaussee Monument. Vervolgens gaat de route door de kern van Beilen, waar enkele verzetsmensen woonden, maar waar ook veel Joodse gezinnen zijn weggevoerd naar concentratiekampen. Voor de Joodse gezinnen en de verzetsmensen zijn in 2015 Stolpersteine gelegd. Bij deze stenen worden door leerlingen van het Volta rozen gelegd. De Stille Tocht gaat via de ingang van de oude begraafplaats naar het Oorlogsmonument, waar om 20.00 uur de herdenking plaatsvindt. Hierna volgt de bloem- en kransleggingen bij de oorlogsgraven en monumenten op de begraafplaats. Na afloop van de plechtigheden is in de Stefanuskerk gelegenheid tot het drinken van een kop koffie.

Smilde
In Smilde begint de Stille Tocht om 18.20 uur met een herdenkingsbijeenkomst in De Koepelkerk. Namens de gemeente spreekt wethouder Jan Batelaan. Leerlingen van de basisscholen in Midden-Smilde, journaliste en voormalig profwielrenster Marijn de Vries, organist Klaas van de Kolk en trompettist Huisman werken mee aan de herdenking. De muziek tijdens de herdenking wordt verzorgd door het trio Heeren Oud-Zuid uit Assen. De Stille Tocht in Smilde start exact om 19.45 uur. Er worden bloemen en kransen gelegd bij het Algemeen Monument, het Joods Monument en het Veteranen Monument. Na de Stille Tocht is er gelegenheid tot het drinken van een kop koffie in Het Kompas.

Kamp Westerbork
De Stille Tocht bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint om 19.00 uur bij de slagboom op het terrein. Burgemeester Cees Bijl vertegenwoordigt de gemeente Midden-Drenthe. De route voert naar het nationaal monument van Ralph Prins, waar de plechtigheden plaatsvinden.