Een deel van de maquette in de bibliotheek van Westerbork.
Een deel van de maquette in de bibliotheek van Westerbork.

Maquette over bevrijding Westerbork gepresenteerd

Algemeen

WESTERBORK - In de bibliotheek van Westerbork is donderdagavond de maquette ‘Gagner en Vie’ over 75 jaar vrijheid gepresenteerd.

Het gaat om een maquette die de bevrijding van Westerbork op 9 april 1945 verbeeldt. Naast de onthulling van de maquette werden ook de twee bijbehorende films voor het eerst vertoond. Allereerst het animatiefilmpje ‘Westerbork: Dorp van de vrijheid’, ingekleurd door leerlingen van de beide Westerborker basisscholen. Daarnaast was er de film ‘Vrijheid’ waarin 17 Westerborkers vertellen wat vrijheid voor hen vrijheid betekent.

Beide films maakten veel indruk op het publiek. Ook de maquette maakte indruk. Rudy Simon, de maker van zowel de maquette als beide films, gaf enthousiaste uitleg over het maakproces. Dit ging gepaard met coronahindernissen, maar aan het resultaat is dat volgens alle aanwezigen absoluut niet te zien. Simon kreeg na zijn boeiende verhaal een enthousiast applaus.

Alles is tot 2 september voor iedereen te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek in Westerbork. De toegang is gratis.