Het Mantingerzand. Het nieuwe natuurgebied moet de oprukkende verdroging een halt toeroepen.
Het Mantingerzand. Het nieuwe natuurgebied moet de oprukkende verdroging een halt toeroepen.

Ontwikkeling nieuwe natuur bij Nieuw-Balinge van start

Algemeen

NIEUW-BALINGE - Gedeputeerde Henk Jumelet heeft maandag het officiële startsein gegeven voor de ontwikkeling van een nieuw natuurgebied ten noorden van Nieuw-Balinge. Het 150 hectare grote terrein ligt tussen de Verlengde Middenraai en het Mantingerzand. 

Om verdroging van het Mantingerzand te beperken, worden maatregelen genomen om in de Verlengde Middenraai water vast te houden. Door sloten te dempen en drainage te verwijderen wordt de waterstand verhoogd. Een andere maatregel is het bouwen van een gemaal ten noordoosten van de Nieuwe Middenraai. Het gemaal biedt het landbouwgebied bescherming tegen extreme regenval in de toekomst en voert overtollig water af naar het nieuwe natuurgebied dat wordt ingezet als waterberging. Daarnaast wordt er een natuurverbinding gerealiseerd tussen de natuurgebieden Geeserstroom/Boswachterij Gees en het Mantingerzand, waardoor planten en dieren zich makkelijker kunnen verplaatsen. Voor recreanten komen er wandelpaden.

Het is de bedoeling dat er de Verlengde Middenraai ook heischraal grasland ontstaat, een van de meest bedreigde habitattypen van ons land. Dit type natuur komt in het Mantingerzand beperkt voor en staat flink onder druk. Zeldzame planten die hier groeien zijn hondsviooltje en ogentroost. Op de laagste plekken van de Verlengde Middenraai zal straks langdurig open water aanwezig zijn, zodat er binnen het nieuwe natuurgebied allerlei soorten natuur kan ontstaan, van watervogels en vogels die graag in het riet zitten tot bloemrijke graslanden vol vlinders. Een echte Drentse graslandvlinder, het oranje zandoogje, krijgt hiermee ook een groter leefgebied.