Een van de keramische handwerken van Marleen van Engelen. Te zien in de Stefanuskerk in Beilen.
Een van de keramische handwerken van Marleen van Engelen. Te zien in de Stefanuskerk in Beilen.

Kunst van Bruggink en Van Engelen in kerk Beilen

Algemeen

BEILEN - In de Stefanuskerk in Beilen is in het hemelvaartweekend (26 tot en met 29 mei) en het pinksterweekend (3 tot en met 6 juni) een tentoonstelling te zien met werk van Joan Bruggink en Marleen van Engelen.

De expositie heeft als thema ‘In Vuur en Vlam’. Joan Bruggink toont portretten en beelden van mensen die op een of andere manier indruk op hem maakten en overleden zijn. Hij richt daarbij kleine en grote monumenten op voor gewone mensen. Hoewel in zachte kleuren geschilderd of getekend, blijken het stuk voor stuk sterke persoonlijkheden te zijn. 

Op de tentoonstelling is bijvoorbeeld het portret te zien van Maxine Wildcat Barnett, 96 jaar, uit Oklahoma. Ze overleed op 27 augustus 2021 als stamoudste van de Yuchi-gemeenschap. Ze onderwees haar geliefde Yuchitaal. Deze taal sprak ze vloeiend en ze heeft ervoor geijverd om de taal levend te houden. Van deze taal bestaat geen woordenboek of geschreven materiaal. Ze liet een groot aantal studenten in de Yuchitaal achter, die haar beschouwden als gOlaha (grootmoeder).

Marleen van Engelen maakt ‘Hemelkijkers’ en veel handen in keramiek. Het gaat bij haar om grijpen en begrijpen. Voor Van Engelen is het maken van beelden, etsen en schilderijen een poging om te zoeken waar het leven nu eigenlijk over gaat. Is het een feest? Is er ruimte voor geïnspireerd leven? Brandt de vlam en waar is het vuur?

Beide kunstenaars maken heel verschillend werk maar toch zijn er overeenkomsten. Het beeld dat zichtbaar is, heeft ook een laag die pas doorgrond wordt als de toeschouwer aandachtig kijkt.