Afbeelding
(c) Aleksandrl | Dreamstime.com

Midden-Drenthe houdt 5 miljoen euro over

Algemeen

MIDDEN-DRENTHE - De gemeente Midden-Drenthe heeft vorig jaar ruim 5 miljoen euro overgehouden door incidentele meevallers. Desondanks blijft de financiële toekomst op de langere termijn ‘zorgelijk’, zo laat de gemeente weten.

Wethouder Financiën Jan Schipper: ,,Ondanks dat we nog het hele jaar geconfronteerd werden met coronamaatregelen hebben we veel voor en met onze inwoners kunnen doen. En daarbij zijn we binnen onze begroting gebleven. Tegelijkertijd zien we dat er zwaardere tijden aan gaan komen en dat betekent dat we een groot deel van het overschot willen reserveren om dat het hoofd te kunnen bieden.”

Een groot deel van het positieve saldo wordt veroorzaakt door een overschot in het zogenaamde ‘sociaal domein’. De totale uitgaven hiervoor waren in 2021 weliswaar groter dan in 2020, maar de stijging was lager dan begroot en Midden-Drenthe ontving een niet begrote bijdrage. 

De financiële zorgen van Midden-Drenthe naar de toekomst worden veroorzaakt door het feit dat de rijksoverheid volgens de gemeente te weinig geld beschikbaar stelt voor de taken die zijn overgeheveld.