Na de ontruiming van de joodse werkkampen werden veel dwangarbeiders naar Westerbork gebracht. (foto: Herinneringscentrum Westerbork)
Na de ontruiming van de joodse werkkampen werden veel dwangarbeiders naar Westerbork gebracht. (foto: Herinneringscentrum Westerbork)

Lezing over ontruiming joodse werkkampen

Algemeen

WESTERBORK - Het is op 2 oktober precies tachtig jaar geleden dat de joodse werkkampen in Nederland werden ontruimd. Die nacht in 1942 zorgde voor een enorme toename van het aantal gevangen in kamp Westerbork. 

De Joodse dwangarbeiders werden onder bewaking naar kamp Westerbork gebracht. Ook de gezinnen van de mannen werden uit heel Nederland opgehaald. Met de 17.000 nieuw aangekomen gevangen raakte kamp Westerbork die nacht overvol. In de weken daarna werden de meesten van hen op transport gesteld naar Auschwitz en daar direct na aankomst vermoord. ,,Wat we toen hebben meegemaakt tart elke beschrijving. De mensen kwamen hier aan opgejaagd als vee. Sommigen begraven onder hun bagage, anderen met helemaal niets bij hun, zelfs niet behoorlijk gekleed.’’ Dit beschrijft Bob Cahen in een lange brief die hij uit kamp Westerbork wist te smokkelen.

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork staat stil bij deze gebeurtenis met een lezing. Over de Joodse werkkampen in het noorden en oosten van Nederland is nog altijd weinig bekend. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork brengt de verhalen, objecten en locaties van de Joodse werkkampen in kaart op www.joodsewerkkampen.nl. Op zondag 2 oktober schetst deskundige Lion Tokkie een beeld van de joodse werkkampen in 1942. Zijn lezing geeft inzicht in dit relatief onbekende deel van de geschiedenis van de Jodenvervolging. 

De lezing in het museum van Kamp Westerbork begint om 14.00 uur. De bijeenkomst is gratis bij te wonen op vertoon van een ticket voor het museum.