Collectanten van de Nierstichting gaan komende week met de collectebus langs de deuren.
Collectanten van de Nierstichting gaan komende week met de collectebus langs de deuren.

Collecte Nierstichting in Westerbork

Algemeen

WESTERBORK - Je ziet het vaak niet aan ze, maar opgroeien met een nierziekte eist ongelooflijk veel van kinderen. In de week van 18 tot en met 24 september zetten daarom duizenden vrijwilligers zich in voor de jaarlijkse collecteweek van de Nierstichting. 

In Westerbork en omgeving gebeurt de collecte met de collectebus met daarop een QR-code. Door deze manier kan de donateur zelf kiezen hoe hij/zij het liefst doneert. De donateur kan met de mobiele telefoon een QR-code scannen en een donatie doen. Alle donaties dragen bij aan een toekomst van genezing van nierziekten. 

Kinderen met een nierziekte hebben weinig energie, mogen niet eten en drinken wat ze willen, moeten veel zware medicijnen slikken en soms zelfs dialyseren. Dat is slopend. Maar ze geven niet op. Tom Oostrom, directeur Nierstichting: ,,Elke dag weer vragen deze doorzetters het uiterste van zichzelf om gewoon te léven. Jonge helden zijn het. Voor hén willen wij er zijn. Nu en later.’’ Bram (4) is geboren met een erfelijke nierziekte. Sinds kort moet hij elke middag en nacht dialyseren, 11 uur lang. Dat houdt hem in leven. Moeder Marianne: ,,Ik denk dat het vooral Bram zelf is die me op de been houdt. Want hij blijft vrolijk en vol levenslust. Ondanks dat hij dagelijks moet dialyseren, snel moe is, al die medicatie moet slikken en zich aan een strikt zout- en fosfaatarm dieet moet houden. Voor mij is hij de grootste jonge held die er is.’’

Collectanten maken het verschil  
Samen kan gezorgd worden dat kinderen met een nierziekte weer mee kunnen doen door aandacht te vragen en meer onderzoek te doen. De Nierstichting krijgt geen structurele financiële steun van de overheid en is afhankelijk van giften en donaties. ,,De inkomsten uit de collecteweek zijn fundamenteel voor de Nierstichting”, benadrukt collectecoördinator Willy de Grooote. ,,Wij zijn ieder jaar ontzettend blij met de inzet van onze collectanten en de steun van donateurs.’’ Collectanten kunnen op twee manieren collecteren: met een collectebus en een QR-code. Op deze manier kan de donateur zelf kiezen hoe hij of zij doneert. Deze vernieuwende wijze van collecteren maakt dat de collecte aansluit bij de huidige betaalopties.

Aan de Nierstichting zijn ruim 40.000 collectevrijwilligers verbonden, maar toch worden nog niet alle huishoudens in bereikt. Collectanten kunnen met hun inzet echt verschil maken. Aanmelden kan via www.nierstichting.nl/2uur.