Afbeelding

Stefanus Sessies van start in Westerbork

Algemeen

WESTERBORK - De onlangs opgerichte Stichting Vrienden van de Stefanuskerk Westerbork presenteert op zondag 9 oktober haar plannen.

Onder de noemer Cultuurpodium Westerbork organiseert deze gloednieuwe en ambitieuze stichting de Stefanus Sessies. Doel is om met het organiseren van activiteiten en bijeenkomsten in de kerk gelden te verwerven ten behoeve van een duurzaam behoud van de beeldbepalende Stefanuskerk in het dorp. Deze 14e-eeuwse kerk en toren staan op de rijksmonumentenlijst.

Voorzitter is Dirk Mulder, voormalig directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hij benadrukt dat de Vrienden van de Stefanuskerk Westerbork de kerk financieel wil ondersteunen door onder meer het werven van Vrienden, Bedrijfsvrienden en sponsoren en door het organiseren van activiteiten in de kerk, de Stefanus Sessies. Met het laatste wil de stichting tegelijkertijd een bijdrage leveren aan het culturele leven in Westerbork. ,,Het levend houden van de geschiedenis van de kerk kun je breder doortrekken naar activiteiten en verhalen van, over en voor Westerbork door ze juist in het kerkgebouw te houden’’, zo is de overtuiging van Mulder. Daarmee benadrukt de kerk volgens hem ook nog eens de brede functie die ze in de samenleving kan vervullen.

Het eerste seizoen van de Stefanus Sessies kent nog een bescheiden programmering. Al zeker zijn de Stefanuslezingen, waarin een bekende Nederlander in het kader van een speciale dag een voordracht houdt. Een andere Stefanus Sessie heeft als noemer ‘De wereld staat even stil’ en hierbij zal het gaan over politiek, sport, economie en cultuur, en kent muzikale en literaire bijdragen. Het eerste concrete doel is geld inzamelen voor de (mede)financiering van de restauratie van het in 1726 door Christian Müller gebouwde orgel in de kerk. Daarvan zijn er nog slechts enkele in ons land. 

De eerste Stefanus Sessie is na de officiële start, verricht door burgemeester Cees Bijl van Midden-Drenthe, in de kerk op zondag 9 oktober. Te gast zijn de bekende radio- en tv-presentatoren Felix Meurders en Herbert Dijkstra en voor de live-muziek de winnares van het Drents liedjesfestival 2021, Jolien Wonink-Dijkstra uit Westerbork, samen met leden van haar Moonshineband. Journalist Henk ten Oever zal ervoor zorgen dat beide bekende presentatoren een nog niet eerder vertoond persoonlijk inkijkje geven in de Nederlandse media- en sportwereld en dat Jolien uitlegt waarom muziek maken en zingen in het Drents zo leuk is.