Lous Steenhuis-Hoepelman zal spreken over de periode dat ze in de weeshuisbarak in Westerbork zat. (foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork)
Lous Steenhuis-Hoepelman zal spreken over de periode dat ze in de weeshuisbarak in Westerbork zat. (foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork)

Ooggetuigenlezing in Kamp Westerbork

Algemeen

WESTERBORK - De laatste zondag van de maand is in Herinneringscentrum Kamp Westerbork gereserveerd voor een lezing door een ooggetuige: iemand die vertelt over de eigen ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. 

Vaak is de gastspreker een oud-gevangene van kamp Westerbork. Ook voormalig verzetsstrijders, onderduikers en mensen met een andere achtergrond komen aan het woord. Op zondag 25 september zal Lous Steenhuis-Hoepelman spreken. 

In de zomer van 1944 zitten 51 opgepakte Joodse kinderen in de weeshuisbarak van Kamp Westerbork. Op één na overleven deze jonge kinderen drie concentratiekampen, zonder hun ouders en terwijl de Nazi’s jarenlang op grote schaal kinderen de gaskamers insturen. Lous Steenhuis-Hoepelman (1941) is een van de 51 ‘Onbekende Kinderen’. Zij vertelt onder meer hoe ze in 1944 als 3-jarig meisje werd opgesloten in de gevangenis. Hoe kan het dat deze groep het wel overleeft? Wat hebben ze meegemaakt? Hoe is het hen vergaan na de Tweede Wereldoorlog? De NOS maakte een podcast over deze ‘Onbekende Kinderen’. De lezing begint met een inleiding van Marieke de Vries (NOS). 

Met een geldige entreekaart voor het museum heeft men toegang tot de lezing. Deze begint om 14.00 uur. Bij de ooggetuigenlezing is een doventolk aanwezig.