Van links naar rechts: Harry Tupan (directeur Drents Museum), ambassadeur Tigran Balayan van Armenië, Peter van Duinen (directeur Vrije Academie), Marti Huetink (directeur WBOOKS) en Cathelijne Broers (juryvoorzitter en directeur Prins Bernhard Cultuurfonds). (foto: Ilona van Leeuwen)
Van links naar rechts: Harry Tupan (directeur Drents Museum), ambassadeur Tigran Balayan van Armenië, Peter van Duinen (directeur Vrije Academie), Marti Huetink (directeur WBOOKS) en Cathelijne Broers (juryvoorzitter en directeur Prins Bernhard Cultuurfonds). (foto: Ilona van Leeuwen)

Drents Museum wint Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022

Algemeen

ASSEN - De tentoonstelling In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië van het Drents Museum is uitgeroepen tot winnaar van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022. Aan het winnen van de prijs is een bedrag verbonden van 10.000 euro. 

De winnaar van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022 is bepaald door stemmen van het publiek. In totaal hebben bijna 10.000 museumliefhebbers hun stem uitgebracht. Maar liefst 40% van de uitgebrachte stemmen is naar het Drents Museum gegaan. De Top 3 bestaat verder uit Artemisia. Vrouw & Macht van het Rijksmuseum Twenthe en Paula Rego van het Kunstmuseum Den Haag. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste tentoonstelling van het culturele jaar en is een samenwerking van Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vrije Academie. In 2019 heeft het Drents Museum de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs eveneens gewonnen; toen met de tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving.

Trots
Het Drents Museum is ontzettend trots, juist omdat het een publieksprijs is. Algemeen directeur Harry Tupan: ,,Heel bijzonder dat onze tentoonstelling In de ban van de Ararat heeft gewonnen. Het mooie van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is dat het publiek kan stemmen. Wij beschouwen onszelf als het museum voor het publiek, we stellen de ervaring van de bezoeker in het museum centraal en niet de objecten.’’ Het geldbedrag van 10.000 euro wordt gebruikt voor de nieuwe entree van het museum, die het gebouw beter toegankelijk maakt voor alle bezoekers. 

In de ban van de Ararat neemt de bezoeker mee op reis door de fascinerende vroegste geschiedenis van Armenië: van de eerste bewoners tot de komst van het Christendom. De tentoonstelling bevat archeologische topstukken uit het History Museum of Armenia en een reliek van de Ark van Noach. Ruim 67.000 bezoekers hebben de tentoonstelling al bezocht sinds de opening in mei. In de ban van de Ararat is nog tot en met 30 oktober in Assen te zien. Het Drents Museum bereidt ondertussen een nieuwe grote archeologietentoonstelling voor: Sterven in Schoonheid - De wereld van Pompeï en Herculaneum over de twee Romeinse steden die bedolven werden door een uitbarsting van de Vesuvius. Deze tentoonstelling is te zien vanaf 20 november.